Zeeland Seaports pleit voor baggerwerken Westerschelde

De Zeeuwse havens hebben in toenemende mate last van drempels in de vaargeul van de Westerschelde. Milieu-organisaties weren zich echter tegen baggerwerkzaamheden.

De Zeeuwse havens kunnen theoretisch bogen op een diepgang van 16,5 meter. In de praktijk is het echter niet mogelijk om 365 dagen per jaar de haven van Vlissingen te bereiken met deze diepgang. Dit is te wijten aan een aantal drempels in de vaargeul ter hoogte van de Wielingen, een gebied voor de Vlaams-Nederlandse Noordzeekust. Al ruim tien jaar luiden bedrijven in en om de Zeeuwse haven hierover de alarmbel en vragen om de uitvoering van baggerwerkzaamheden in de vaargeul die een diepgang tot 16,5 meter te allen tijde verzekert en tot 17 meter kan brengen.

Onderzoek naar sedimententransport uitgevoerd door het bureau Arcadis toont aan dat de door Zeeland Seaports voorgestelde ingreep in de vaargeul geen aantoonbaar nadelig effect heeft op het systeem van de Westerschelde. Er zou 600.000 m3 bagger verwijderd moeten worden. Deze werkzaamheden zouden ongeveer 2,5 miljoen euro kosten. Ook andere onderzoeken tonen, zo stelt Zeeland Seaports, geen significante effecten voor het milieu. De ingreep zou de instemming hebben verkregen van de Vlaams Nederlandse Scheldecommissie.

Natuurorganisaties zijn tegen de werkzaamheden en vragen het ministerie van Economische Zaken ervan af te zien. Zij stellen dat de Westerschelde al genoeg geleden heeft van de drie eerdere verdiepingen en dat een vierde verdieping grote schade aan de natuur zal veroorzaken.

Zeeland Seaports wijst er echter op dat de Wielingen buiten het gebied van de vorige verdieping ligt en nooit een eerste stap ‘richting een vierde verdieping’ kan zijn.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.