Amsterdam: ban op vuile brandstof

De Amsterdamse haven moet met de oliesector bindende afspraken maken om te voorkomen dat die speciaal voor de export vervuilende brandstoffen produceert en uitvoert. Dat is de strekking van een met grote meerderheid aangenomen motie, waarin havenwethouder Kajsa Ollongren wordt opgedragen ervoor te zorgen dat die afspraken er komen. Ze heeft beloofd zich daarvoor te zullen inzetten, maar wees erop dat ze dit soort verboden niet wettelijk kan afdwingen.

Enkele weken geleden ontstond grote ophef naar aanleiding van een rapport van de Zwitserse pressiegroep Public Eye. Dat beschreef dat de havens van Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen een belangrijke rol spelen in de productie (mengen) en uitvoer van brandstoffen naar met name Afrika die in Europa nooit verkocht zouden mogen worden. Voor zover valt na te gaan, voldoen ze wel aan de lokale wettelijke eisen.

Pressiegroep Milieudefensie vindt het ‘super dat Amsterdam stelling neemt en alles doet wat ze kan om deze smerige praktijken te stoppen’ en stelt dat Rotterdam en Antwerpen niet meer kunnen achterblijven. Een woordvoerder noemt het ‘schaamteloos dat deze bedrijven deze smerige zooi durven te verkopen’.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.