CMA CGM

Mega schip ‘CMA CGM Antoine de Saint-Exupéry’ komt naar Rotterdam

Wie graag hele grote schepen ziet en fotografeert, moet zondagmiddag 18 maart zeker naar de Maasvlakte. Bij de Rotterdam World Gateway terminal aan de Prinses Amaliahaven (havennummer 8970) arriveert de ‘CMA CGM Antoine de Saint-Exupéry’ voor een maiden call. Met een lengte van 400 meter, een breedte van 59 meter en een capaciteit van 20.600 teu (twintigvoetcontainers) is het vaartuig het vlaggenschip van CMA CGM en één van de grootste containerschepen ter wereld.

De ‘CMA CGM Antoine de Saint-Exupéry’ is de eerste van drie zusterschepen. Het kwam op 25 januari in de vaart en pendelt tussen Azië en Europa. Eind 2017 maakte de Franse rederij bekend dat het de volgende serie containerschepen met een recordcapaciteit van 22.000 teu laat aandrijven door LNG (vloeibaar aardgas) in plaats van stookolie. Het eerste LNG aangedreven containerschip wordt in 2020 opgeleverd. Daarmee is CMA CGM de eerste grote containerrederij die kiest voor LNG als brandstof. Dat past in het beleid van Havenbedrijf Rotterdam dat zich hard maakt voor de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor de scheepvaart.

Leuk weetje: het schip van CMA CGM is vernoemd naar Antoine de Saint-Exupéry, schrijver van het boekje Le Petit Prince (De Kleine Prins), waarvan 80 miljoen exemplaren in vele talen verspreid werden.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.