Havenbedrijf Rotterdam en SmartPort verlengen leerstoel TU Delft

Havenbedrijf Rotterdam en SmartPort hebben de overeenkomst met de TU Delft voor de financiering van de leerstoel Havens & Scheepvaartwegen met vijf jaar verlengd. De leerstoel werd in 2011 opgericht en is vanaf het begin door het Havenbedrijf gesponsord. Het Havenbedrijf en SmartPort stellen de komende vijf jaar in totaal € 1 miljoen ter beschikking.

Donderdag werd in Rotterdam een nieuwe overeenkomst ondertekend door de decaan van de Faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen Bert Geerken, Jeroen Steens, Hoofd Port Development van Havenbedrijf Rotterdam en Michiel Jak, Directeur SmartPort.

De leerstoel Havens & Scheepvaartwegen heeft als opdracht doelgericht wetenschappelijk onderzoek te doen op gebieden als haveninfrastructuur, -ontwerp en nautiek. Havenbedrijf Rotterdam en SmartPort ondersteunen de leerstoel omdat het van belang is de kennis en expertise op het gebied van havenexploitatie en logistiek te blijven ontwikkelen en om te kunnen voldoen aan de behoefte aan hoogopgeleide professionals in deze en aanverwante sectoren.

Verbetering van processen

Sinds de oprichting van de leerstoel in 2011 kozen 500 studenten voor de MSc track Hydraulic Engineering, waarvan vijftig afstudeerden binnen de specialisatie Havens- en Scheepvaartwegen. Er waren vier promovendi en er werden 23 artikelen gepubliceerd. De opgedane kennis draagt bij aan de verbetering van de processen en het functioneren van de haven van Rotterdam en havens in het algemeen.

SmartPort is een samenwerkingsverband van Havenbedrijf Rotterdam, Deltalinqs, Gemeente Rotterdam, Erasmus Universiteit en Technische Universiteit Delft. Middels het inspireren, initiëren en het vormen van allianties stimuleert en financiert SmartPort wetenschappelijk onderzoek voor en door de bedrijven in de Rotterdamse haven in samenwerking met kennisinstituten.

Nieuwe hoogleraar

Ook werd bekend gemaakt dat prof.dr.ir. Mark van Koningsveld is aangesteld als nieuwe hoogleraar van de leerstoel. Hij volgt prof. ir. Tiedo Vellinga op, die met emiraat is gegaan. Van Koningsveld is werkzaam als manager R&D Engineering bij Van Oord Dredging and Marine Contractors. Naast zijn werk bij Van Oord is hij onder meer secretaris van de Topsector Water & Maritiem, waarin bedrijven, onderzoekers, overheden en maatschappelijke organisaties gezamenlijk werken aan innovatie voor deze voor Nederland belangrijke sector.

Bekijk de video voor meer informatie.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.