‘Dit wordt het jaar van de waarheid’

Ruim een jaar geleden begon Albert Straatman als directeur van Rotterdam Port Promotion Council (RPPC). In een telefonisch interview met Mainport maakt de directeur de balans op en blikt vooruit. ‘Ik ben erg gecharmeerd door de mentaliteit hier in Rotterdam, door de sfeer in de haven.’  

U bent op dit moment in China.
Ik bezoek de Breakbulk-beurs in Shanghai

Bent u al veel RPPC-leden tegengekomen?
Zeker, een aantal leden, zoals Broekman, heeft hier een stand. Anderen bezoeken de beurs, zoals de Steinweg Group, Van de Vlist en Rhenus Logistics. En ik ontmoet natuurlijk ook vertegenwoordigers van bedrijven die nog geen lid zijn – die probeer ik ertoe te bewegen lid te worden.

RPPC heeft geen stand op de beurs?
Een van de doelstellingen is wel op verschillende internationale beurzen een Port of Rotterdam-paviljoen in te richten. Een stand onder de paraplu van RPPC, waar een groot aantal bedrijven zich kan presenteren. De kosten worden dan beperkt, het is goed voor het onderlinge contact en bedrijven kunnen met een kleinere delegatie naar de beurs komen, wat veel efficiënter is. Het gaat mij er als directeur bij RPPC om de kracht van het collectief te benutten.

Wat is na een jaar RPPC uw elevator pitch, tijdens feesten en partijen?
Wij verzorgen de sales-promotie en commerciële support voor het haven-gerelateerde bedrijfsleven. Door samenwerken bundelen we de kracht van de verschillende ondernemingen die lid zijn en creëren zo een bereik in de markt dat een individueel bedrijf niet tegen zo lage kosten kan realiseren.

Wat heeft u bereikt tijdens het eerst jaar bij RPPC?
De basis van de RPPC is verbeterd. We hebben ons toch al goede team aangevuld met nog enkele specialisten, we hebben een nieuwe website en gebruiken een nieuw CRM-systeem. Daarnaast is veel tijd geïnvesteerd in een continue dialoog met de leden. Tot slot ben ik erg trots op de 20% groei in het ledenbestand.

Ook een verandering: geen donateurs meer maar leden.
Precies, en dat zorgt voor een andere mindset in onze organisatie. We zijn er voor de leden, we zijn een service-organisatie. Daarnaast is de samenwerking met de verschillende partijen intensiever geworden, om te beginnen met onze belangrijkste partner en geldschieter het Havenbedrijf Rotterdam. Ook zijn we in staat om weer een heel
nieuwe categorie bedrijven als lid aan te trekken, zoals bijvoorbeeld de Port of Zwolle. RPPC wil daarbij verbindend zijn, partijen bij elkaar brengen. Dat doen we ook in de vorm van focusgroepen, waarin ondernemingen uit een segment, bijvoorbeeld breakbulk, elkaar treffen en ervaringen uitwisselen. Ten slotte zijn ook de banden met een aantal partners aangehaald of opgezet, zoals met de CHIO Port Club, Rotterdam Partners, RMSC, Rotterdam Maritime Capital, NDL, NFIA en ook met organisatoren van congressen en seminars zoals bijvoorbeeld NT Publishers (de uitgever van Mainport Magazine, red.). We willen de leden meer bieden als onderdeel van het lidmaatschap.

U werkte lange tijd als interim manager. Hoe wist de vacaturetekst voor de functie directeur bij de RPPC u te verrassen?
Er sprak duidelijk uit dat de organisatie op zoek was naar een ondernemer die het RPPC van de toekomst kon creëren, een RPPC 2.0, zeg maar. Daar zijn we nu overigens nog niet. We zijn nu bij versie 1.5, dit wordt het jaar van de waarheid. De basis staat, nu is het zaak de beloftes waar te maken.

Waarom heeft Steven Lak, de voorzitter van RPPC, voor u gekozen?
Ik heb als interim manager op veel plekken gewerkt, maar een constante is toch wel dat ik altijd bezig ben mensen en partijen met elkaar te verbinden, zowel binnen een organisatie als naar buiten toe, naar de markt. Synergie creëren. Kijk, ik ben zelf bijna twintig jaar ondernemer geweest, dat zit in mijn DNA. En uiteindelijk zijn we er als RPPC voor de ondernemers. En zo heb ik het afgelopen jaar ook ervaren: voor en met de ondernemers ondernemen. Die drive continu gebruiken.

Hoe kijkt u terug op het eerste jaar?
Met plezier en voldoening. Het was nog mooier dan ik me had voorgesteld, ik voel me als een vis in het water, als een schip in de haven. Ik ben erg gecharmeerd door de mentaliteit hier in Rotterdam, door de sfeer in de haven. Het is als een virus dat me besmet heeft. Mijn grootste ontdekking daarbij is toch wel de omvang van de Rotterdamse haven en de daarbij horende dynamiek en variëteit.

Waar liggen de RPPC-leden ’s nachts van wakker?
Uiteindelijk toch van de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Denk aan de Brexit, of importheffingen, sancties. Daarnaast de snelheid waarmee digitalisering voortschrijdt, maar ook issues die daarmee samenhangen, zoals privacy en het beveiligen van systemen en datastromen. En dan speelt ook nog eens de krapte op de arbeidsmarkt die zich steeds nadrukkelijker manifesteert.

Wat zou u terugkijkend, anders hebben gedaan dit eerste jaar als directeur?
Ik had graag alle leden persoonlijk willen spreken, maar dat is niet gelukt. Momenteel ben ik druk bezig dat in te halen.

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.