Dit najaar vliegen er heli’s in de Eemshaven

Deze herfst krijgt Groningen er een luchthaven bij. In de Eemshaven komt een heliport, waar standaard twee helikopters zijn voor de bouw en onderhoud van windmolens op zee. Als alles volgens planning verloopt, kan de eerste vlucht al dit najaar plaatsvinden.

Vanuit de helihaven zullen dagelijks tot vijftien helikoptervluchten worden uitgevoerd. Het gaat daarbij om het vervoeren van personeel naar windparken op de Noordzee. Ze zijn daar nodig voor de bouw en onderhoud, aldus RTV Noord. Per helikopter gaat dat vervoer veel vlotter dan per schip. ‘Tijd is geld’, zegt Groningen Seaports-woordvoerder Marie-Lou Gregoire.

De Eemshaven is een gunstige vertrekplaats voor de route. Een externe partij gaat de helihaven exploiteren. Het is de bedoeling dat er twee helikopters worden gestationeerd.

Bestemmingsplan

Groningen Seaports zet vaart achter de plannen voor een helihaven in de kop van de Eemshaven.De aanleg van de helihaven met hangaar, vertrek- en ontvangstruimte en kantoren gaat zo’n drie maanden duren. Verder ligt het aan de gemeenteraad van Eemsmond. Die vergadert eind mei over een aanpassing in het bestemmingsplan.

Op de Noordzee boven Groningen zijn drie grote windparken in aanbouw. De Eemshaven is straks de onderhoudshaven voor enkele honderden offshore windmolens.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.