Binnenvaart opent Centre of Excellence

Het Binnenvaart Centre of Excellence is gisteren officieel geopend. Op het Zwijndrecht Innovation Park gaan projecten, workshops en innovatie-activiteiten plaatsvinden, bedoeld voor alle ondernemers in de binnenvaart. Burgemeester Schrijer en wethouder Kreukniet overhandigden symbolisch de sleutel over aan enkele prominente binnenvaartondernemers.

In samenspraak met regio en Havenbedrijf Rotterdam is het centrum gevestigd in Zwijndrecht. Daar bundelen ondernemers hun kennis. Het schip staat centraal en er wordt geconcentreerd op thema’s als duurzaamheid, automatisering en scholing. Concrete projecten zullen door teams van ondernemers worden opgepakt. Zij werken nauw samen met kennisinstellingen, innovatiecentra en branchestructuren. Het Binnenvaart Centre of Excellence moet zo de afstand verkleinen naar kennisinstellingen en overheden.

De eerste drie projecten hebben zich reeds aangediend. Cofano, STC, Deen Shipping en Universe Shipping presenteerden hun ideeën tijdens de openingsbijeenkomst. Momenteel werken ondernemers nieuwe ideeën uit die zijn verankerd in de regio Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland.

Informele wijze

Volgens Gerard Deen (Deen Shipping) en Ben Maelissa (Danser Group) voorziet het centrum in een duidelijke behoefte. ‘Wij willen als ondernemers op informele wijze kennis uitwisselen over zaken die ons in de dagelijkse praktijk bezighouden. Over de beslissing welke brandstof we gaan gebruiken. Over de automatisering van schip en ladingdata. Over technische regelgeving en de consequenties voor onze bedrijfsvoering. En over het personeel van de toekomst. Dat dit in onze eigen binnenvaartregio plaatsvindt is een belangrijke plus, want hier gebeurt het.’

Op de foto van links naar rechts: Sjoerd Vollebregt (Voorzitter Economic Development Board), Ben Maelissa (Directeur Danser Group), Gerard Deen (Directeur Deen Shipping), burgemeester Dominic Schrijer van de gemeente Zwijndrecht en wethouder Robert Kreukniet. (Fotograaf: Cees van Meerten)

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.