Van smart skills tot kopstootquiz op Maritime Industry

Goede schoenen aan, visitekaartjes mee en op naar de Evenementenhal in Gorinchem! Maak je klaar om optimaal te netwerken en te leren tijdens hét complete platform voor de gehele binnenvaart.

Met 500 exposanten, diverse kennissessies, aandacht voor duurzaamheid met de Hybrid & Electric route, virtual reality en een Career Event gaat Maritime Industry vanaf 29 mei los. De vakbeurs is bedoeld voor professionals uit de scheepsbouw en afbouw, reparatie, machinebouw, installatietechniek, voortstuwing, elektrotechnische installaties, communicatie, navigatie, scheepsonderdelen, interieurbouw en dienstverlening. ‘De beursvloer is dit jaar weer groter en dat geeft het meer ruimte voor verdieping en beleving’, vertelt Babette Fokkens van de organisatie. Ze verwacht dit jaar zo’n 15.000 bezoekers op de beurs.

Augmented reality

Vliegen de woorden ‘slim’ en ‘smart’ je tegenwoordig om de oren, ook op Maritime Industry ontkom je er niet aan. Gelukkig niet! Technologische ontwikkelingen, zoals Augmented reality, Big Data, Internet of Things en Robotica hebben ook een effect op de scheepsbouw en scheepvaart. Wat zijn de consequenties van deze ontwikkelingen op de werkvloer? Hoe kan techniek bijdragen aan een leukere, meer uitdagende werkomgeving voor u en uw werknemers? Wat is daar voor nodig? In het Ideecafé op 29 mei tijdens Maritime Industry, georganiseerd door InnovationQuarter en Netherlands Maritime Technology, zie je welke technologische trends de binnenvaart kunnen beïnvloeden, niet over tien jaar maar op korte termijn. Sprekers uit het onderwijs en bedrijfsleven schetsen welke veranderingen eraan komen. In workshops wordt dit verder uitgediept. Er is keus tussen een workshop over Augmented Reality of Big Data.

Kopstootquiz

Nieuw dit jaar is het Experience Center, waar virtual reality en binnenvaartsimulatoren centraal staan.‘We zetten dit in, omdat het perfect is om nieuw talent het maritieme gevoel te laten ervaren’, zegt Fokkens. Andere nieuwe initiatieven zijn een start-up straat en een innovatiestraat in hal 2. Verder wordt over de gehele beurs een Hybrid & Electric route uitgezet waar duurzaamheid centraal staat.

Ook worden er kennisprogramma’s georganiseerd die inspelen op de huidige trends. ‘Strategische Arbeidsmarkt Agenda’ bijvoorbeeld met aandacht voor stagebegeleiding aan boord (Beroeps Praktijk Vorming) en het seminar ‘Actualiteiten in de binnenvaart’. In dit kennisprogramma is aandacht voor de onderwerpen arbeidszaken binnenvaart, alcohol en drugs, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), vergroening en financiering en bedrijfsopvolging. In een kleine setting per tafel nemen diverse binnenvaartkantoren de onderwerpen door en bent je als ondernemer weer helemaal up-to-date.

Daarnaast organiseert BLN-Schuttevaer iedere dag om 15.00 uur een kopstootquiz, voor de echte binnenvaarder. Tijdens deze quiz spelen twee teams tegen elkaar: de jonge generatie tegen de bewezen generatie. Onder leiding van een quizmaster worden per quiz vijf vragen gesteld. De winnaar krijgt een cadeautje en kopstootje (bier + jenever).

Verjonging

Op de laatste beursdag draait het voor een groot deel om jongeren. Ieder jaar komen er steeds meer young professionals naar Maritime Industry. Daarom is er ook dit jaar weer een Career Event, waar studenten en starters op de arbeidsmarkt de mogelijkheid krijgen om in gesprek te gaan met verschillende bedrijven uit de maritieme sector. Volg je een technische/maritieme opleiding en zoek je een stageplaats? Kom dan vooral naar het Career Event. Met speeddates, een gratis cv-check, bedrijfspresentaties en een muur vol vacatures. ‘We zien het ook als onze plicht om deze doelgroep verder bij het event te betrekken, want zij vormen de volgende generatie van deze branche’, zegt Fokkens namens Maritime Industry. Het Career Event is op donderdag 31 mei vanaf 14.00 uur.

Later die dag, vanaf 18.00 uur, organiseert JongBLN een borrel in de binnentuin van Maritime Industry. Als beginnend ondernemer moet je leiding geven aan jouw bedrijf, maar daar komt veel bij kijken, vindt de branchevereniging. ‘De maritieme sector is een sector met veel verandering en vernieuwing. Goede contacten, samenwerking en leervermogen is daarbij van groot belang. JongBLN wil daarom een ontmoeting van jonge ondernemers mogelijk maken.’

Maritime Industry 2018 vindt plaats op 29, 30 en 31 mei in Evenementenhal Gorinchem. De beurs is te bezoeken van 13.00 tot 21.00 uur. Bezoekers kunnen hier gratis hun e-ticket(s) registreren.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.