Udo Kock blijft havenwethouder Amsterdam

Wethouder Udo Kock (D66) blijft in het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam verantwoordelijk voor de zeehaven, Schiphol, financiën en economie. Hij nam vorig jaar de post tijdelijk over nadat partijgenoot en havenwethouder Kajsa Ollongren minister van Binnenlandse Zaken werd in het nieuwe kabinet Rutte.

Kock (48) had de afgelopen maanden al aangegeven graag havenwethouder te willen blijven in het nieuwe college. Kock is met SP’er Laurens Ivens de enige zittende wethouder die zijn portefeuille in het nieuwe college grotendeels behoudt.

De econoom gaf in 2014 een topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds op om in het college namens D66 als wethouder financiën een streng begrotingsbeleid te voeren.

Streng beleid

Kock toonde zich de laatste vier jaar een gedreven, deskundig maar ook ongeduldige bestuurder die een streng beleid voerde om de financiën van de hoofdstad op orde te krijgen. Dat moest recent ook Havenbedrijf Amsterdam, voor 100% eigendom van de gemeente, ervaren toen Kock de complete winst als dividend opeiste. De havenwethouder toonde zich bij de recente aandeelhoudersvergadering wel ingenomen met de prestaties van het havenbedrijf, onder meer op het terrein van de energietransitie.

De D66-bestuurder was de afgelopen vier jaar niet overal succesvol. Zo struikelde hij over de aanpak van de rondvaartboten in de Amsterdamse binnenstad. De nieuwe regels werden door de Raad van State vernietigd. Het onderdeel waterbeleid heeft Kock in de nieuwe coalitie overgelaten aan de PvdA.

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.