Overslag kolen in zeehavens gedaald

De aanvoer van kolen in Nederlandse zeehavens is in 2017 met bijna 7% gedaald naar 50 miljoen ton. Het is het derde jaar op rij dat de kolenoverslag is afgenomen, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling hangt met name samen met de sluiting van twee kolencentrales op de Rotterdamse Maasvlakte. Rotterdam is met 25 miljoen ton overslag nog steeds de grootste kolenhaven van Europa. In Rotterdam kunnen de allergrootste schepen voor droge bulk kolen lossen. Amsterdam is met 19 miljoen ton de tweede kolenoverslaghaven, gevolgd door het Duitse Hamburg met ruim 7 miljoen ton. Ook in Groningen Seaports en Zeeland Seaports worden kolen via zee aangevoerd.

Rusland, de Verenigde Staten, Colombia en Australië zijn goed voor 80% van alle aangevoerde kolen. Het grootste deel van de in Nederland aangevoerde kolen is bestemd voor doorvoer naar Duitsland. Bijna een derde van de kolen ging naar Nederlandse kolencentrales en de staalindustrie. Van de totale goederenaanvoer via zee in Nederland is een achtste deel kolen, aldus het CBS.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.