VANAD Connect: onmisbare schakel bij havencommunicatie

‘Rotterdamse haven bang voor automatisering’, kopte online ICT-vakblad Computable in 1997. Van die angst is twintig jaar later niets meer over. Volgens Pascal de Kleijn loopt Rotterdam al jaren voorop op automatiseringsgebied. Het bedrijf waarvoor hij werkt, VANAD Connect, maakte heel die ontwikkeling mee en omschrijft hij als een onmisbare schakel in de geautomatiseerde informatie-uitwisseling in de haven.

‘Je kunt ons omschrijven als een communicatie- en vertaalbureau voor logistieke en financiële informatie’, vertelt sales & marketing manager Pascal de Kleijn op de VANAD Campus in Capelle aan den IJssel. ‘Een belangrijk deel van wat wij doen, is systeemintegratie. Eenvoudig uitgelegd komt dat hier op neer: bedrijf A werkt met een geautomatiseerd systeem en wil daarmee informatie over bijvoorbeeld een transportplanning doorgeven aan bedrijf B. Als beide bedrijven hetzelfde systeem hebben, is dat een fluitje van een cent. Maar als bedrijf B met een ander systeem werkt, maken wij een verbinding waarmee de informatie naadloos van het ene naar het andere systeem stroomt. Dat doen wij voor een groot aantal bedrijven en organisaties in de Rotterdamse haven en haar achterland. Wij werken voor onder meer rederijen, transporteurs, railoperators en terminals. De grotere terminals in Rotterdam behoren bijvoorbeeld vrijwel allemaal tot onze klanten.’

Doorstroom

‘Onze dienstverlening is erop gericht om de supply chain zo optimaal mogelijk te laten functioneren’, vervolgt De Kleijn. ‘Buiten de haven doen wij dat onder andere bij PostNL en voor de bouw- en installatiesector. Behalve met systeemintegratie houden wij ons bezig met het leveren van diensten en oplossingen op het gebied van business analytics, Robotic Process Automation, RPA, oftewel het automatiseren van repeterende administratieve handelingen met behulp van robotic software, en het digitaliseren van documenten, zoals orders en vrachtbrieven. Dat laatste doen we vooralsnog vooral buiten de haven. De vraag daarnaar door bedrijven die actief zijn in de havenlogistiek neemt echter toe.’

‘Voor de rijksoverheid werken wij ook. Zij is al jarenlang klant bij ons. Voor het rijk faciliteren wij in het kader van EMIS, Elektronisch Melden In de Scheepvaart, 24/7 de ontsluiting van berichten tussen de binnenvaart en diverse autoriteiten, zowel nationaal als internationaal. Naast het ‘op de achtergrond’ verzorgen van de berichtuitwisseling kunnen schippers in het geval van problemen of vragen ook gebruikmaken van een door ons bemande helpdesk, waar zij met meerdere talen terechtkunnen.’

Wereldspeler

VANAD Connect is al 35 jaar actief, waarvan de laatste vijf jaar onder die naam. Daarvoor opereerde de ICT-dienstverlener onder meer onder de vlag van E.Novation, dat in 2013 onderdeel werd van de VANAD Group. Als leverancier van innovatieve bedrijfsoplossingen is die groep op veel terreinen werkzaam, uiteenlopend van gezondheidzorg tot customer service, en kunnen klanten er terecht voor een groot aantal diensten. De overeenkomst tussen al die activiteiten is dat ze vrijwel allemaal gericht zijn op punten waar informatie en communicatie samenkomen.

De Kleijn: ‘Wij zijn een van de elf bedrijven van de VANAD Group. Met 1.500 medewerkers en vestigingen in Europa, de Verenigde Staten, China en Australië is de groep een wereldspeler. Als VANAD Connect richten wij ons echter vooral op Nederland en met name Rotterdam. Dat komt door de koppositie die de Rotterdamse haven inneemt als het om automatisering gaat en de grote concentratie van containeroverslagbedrijven daar. In de containersector is automatisering het verst doorgevoerd en de vraag naar onze diensten daardoor het grootst. In de havenlogistiek is Portbase ook een belangrijke partner voor ons. Voor een aantal bedrijven verzorgen wij de communicatie met het Port Community System, PCS, van Portbase. Bij de geautomatiseerde informatie-uitwisseling tussen bedrijven onderling en bedrijven en de overheid speelt dat systeem een cruciale rol in de Nederlandse havens.’

Huzarenstukje

De goede samenwerking met Portbase stond ook aan de basis voor de oplossing die VANAD Connect mede-creëerde voor Maersk, toen die containermaatschappij vorig jaar getroffen werd door een cyberaanval. ‘Zij konden daardoor niet meer communiceren met de douane en zochten een partij die hen kon helpen dat snel te herstellen. Portbase bracht hen met ons in contact. Samen met Maersk en Portbase slaagde ons team er binnen twee weken in om met een noodoplossing de operatie weer draaiend te krijgen. In die korte periode is een nieuw verbindingssysteem gebouwd, getest en live gezet. Een waar huzarenstukje.’

Trots is De Kleijn ook op de rol die VANAD Connect vervult bij de nieuwste ontwikkelingen in de Rotterdamse haven, zoals de transformatie van de City Terminal in de Eemhaven. Dat gebied wordt momenteel verder ingericht en uitgebreid tot een trimodaal cluster, inclusief empty-depots en crossdock- -faciliteiten. ‘Het RSC (Rail Service Center Rotterdam, red.) speelt daar op in door hun processen verder te optimaliseren. Een onderdeel daarvan is het implementeren van een vernieuwd systeem voor alle informatiestromen tussen die terminal en de railoperators die daar komen. RSC maakt al jaren gebruik van onze integratiediensten voor informatie-uitwisseling met een handvol railoperators. Daarnaast kijken we in samenspraak met hen naar de mogelijkheden om de uitwisseling van logistieke informatie met andere bedrijven en terminals in het City Terminalgebied naar een nog hoger niveau te krijgen.’

Erik Stroosma

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.