Rotterdam is voorbereid op groei project- en offshorelading

De markt van project- en offshorelading gaat de komende jaren flink groeien in Europa, zo verwacht Emile Hoogsteden. Rotterdam is daarop voorbereid, stelt de Vice President Containers, Breakbulk & Logistics van Port of Rotterdam. ‘Naast de al aanwezige capaciteit hebben we met het Offshore Center Rotterdam op Maasvlakte 2 extra capaciteit gecreëerd: 70 hectare aan diep vaarwater voor extra grote schepen en lading.’

Offshore Center Rotterdam (OCR) is strategisch gelegen ten opzichte van de op de Noordzee aan te leggen windparken en bestaande olie- en gasplatforms. ‘Centraal en midden in zee’, zegt Hoogsteden. De grond is inmiddels opgespoten en Port of Rotterdam is momenteel met meerdere partijen in gesprek over vestiging op het OCR. ‘Er is veel belangstelling. Vanaf 2019 kan daar daadwerkelijk overslag plaatsvinden.’

‘We zijn goed gepositioneerd. Alle kennis en expertise voor de behandeling van projectlading is aanwezig in de haven. Van stuwadoors tot expediteurs, partijen die lading kunnen vastzetten en andere dienstverleners. Zo hebben we hier de grootste vloot drijvende kranen van Europa. Dat ondersteunt onze marktpositie. Rotterdam is een bijna vanzelfsprekende keuze voor de zwaarste lading en de grootste stukken’, aldus Hoogsteden.

Hij is een van de sprekers op de Project Cargo Summit die 12 en 13 september in Rotterdam plaatsvindt. Hij zal dan ingaan op de recente en toekomstige ontwikkelingen in de haven.

Spelers van wereldformaat
‘Voor alles op het gebied van offshore hebben we spelers van wereldformaat in de haven… Of het nu voor olie & gas is, of offshore, wind, decommissioning of mobilisatie, alles is voorhanden. Naast het Offshore Center investeren we ook in de capaciteit en infrastructuur bij terminals in de bestaande havenbekkens. Zo realiseerden we extra kaderuimte bij Rhenus Logistics op de Maasvlakte en gaan we in de Waalhaven zorgen dat RHB Stevedoring, Broekman Logistics, Metaal Transport en J.C. Meijers extra ruimte en overslagcapaciteit krijgen.’

Een andere troef zijn de achterlandverbindingen van Rotterdam. ‘Voor de aanvoer van projectlading vanuit het achterland. Over de weg, het water en het spoor zijn we goed bereikbaar. Nederland is voor het zesde achtereenvolgende jaar door het World Economic Forum uitverkozen als beste haveninfrastructuur.’

Actieve rol
Port of Rotterdam heeft gekozen voor een actieve rol op de markt. ‘Als havenbedrijf zorgen we ervoor dat de faciliteiten er zijn, dat de randvoorwaarden het bedrijven mogelijk maken om succesvol te zijn. Zodat snel en efficiënt gewerkt kan worden, maar ook zorgvuldig en betrouwbaar.’ ‘Maar we spannen ons bijvoorbeeld ook in om lijndiensten aan te trekken. Dan volgt de lading vanzelf. Maar het is een kip-ei-kwestie. Er moet ook retourlading zijn – staal, non-ferro’s bijvoorbeeld – zodat het voor rederijen interessanter wordt. Daarmee proberen we met name extra volume te winnen in de kleinere projectlading.’ In de afgelopen jaren kozen onder andere de Nederlandse rederij Nirint Shipping (voorheen Moerdijk) en het Noorse Sea-Cargo (in plaats van Amsterdam) voor Rotterdam. ‘Het is een samenspel van alle partijen in de haven’, zegt Hoogsteden tot slot. ‘Wij proberen samen met de bedrijven, die onderling gewoon volop concurreren, de cake zo groot mogelijk te maken. Daar profiteert iedereen dan van.’

Auteur: Martin Dekker

Auteur: Dena Dijkstra

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.