Vijf jaar Maasvlakte 2

Vijf jaar ligt-ie er nu, de eerste fase van Maasvlakte 2. Wat is er terechtgekomen van de plannen om het nieuwe havengebied te ontwikkelen tot een draaischijf van de containerindustrie, de chemie en distributiesector?

Achteraf gezien had de timing nauwelijks beroerder gekund. Op 3 september 2008 gaf de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten officieel het startschot voor de aanleg van Maasvlakte 2, een week later viel Lehman om. In één klap was de wereld anders en leken alle plannen de prullenbak in te kunnen. Nu, vijf jaar na de oplevering van de eerste fase, blijkt het reuze mee te vallen en kan gesteld worden dat het project behoorlijk op koers ligt.

Zoals het tempo van de gronduitgifte. Van de duizend beschikbare hectare is 305 hectare verhuurd en 300 in optie uitgegeven. Per saldo is er nog een kleine 400 hectare vrij beschikbaar, al is niet gezegd dat alle opties ook echt ‘gelicht’ worden. Bovendien was bij de start van het project al ongeveer 400 hectare uitgegeven, verhuurde en optieterreinen samen. Daar is de afgelopen vijf jaar dus zo’n 200 hectare bij gekomen.

Drie grote spelers

Dat Maasvlakte 2 zo’n vliegende start maakte, was niet verwonderlijk. Aan de definitieve toestemming voor de bouw was de voorwaarde gesteld dat ten minste één grote klant een huurcontract had getekend. Daaraan was ruimschoots voldaan, aangezien drie grote spelers bijna gelijktijdig toehapten. Dat waren APM Terminals en Rotterdam World Gateway, die beide een nieuwe terminal bouwden, en ECT, dat een optie op uitbreiding van zijn Euromax-terminal nam.

Daarna werd het wat stil aan het containerfront en de kans lijkt niet groot dat er op afzienbare termijn nog een speler bij komt. Op een van de eerder voor containeroverslag aangewezen locaties wordt nu het zeventig hectare grote Offshore Center ontwikkeld. Daarmee is duidelijk dat het oorspronkelijke perspectief, 600 hectare aan containerterminals, niet zal worden bewaarheid. Toch kan met twee nieuwe terminals en mogelijk nog drie grote uitbreidingen worden gesteld dat Maasvlakte 2 voor deze sector een succes is.

Stormachtig

Voor de chemie is dat beeld volledig anders. Voor de 300 hectare die oorspronkelijk voor deze sector was gereserveerd, heeft zich nog geen enkele klant gemeld. Daar staat echter tegenover dat Havenbedrijf Rotterdameen aantal nieuwe sectoren aan heeft weten te boren, die niet in de oorspronkelijke plannen voorkwamen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is de stormachtige opkomst van de offshore windsector met de komst van het Limburgse Sif. Dat bedrijf is gespecialiseerd in de bouw van enorme funderingspalen voor offshore windmolens en bouwde speciaal voor dat doel een compleet nieuwe assemblagefabriek op de Maasvlakte.

Ook het eerder genoemde Offshore Center gaat een rol spelen op die markt. Het moet de draaischijf worden tussen de toeleveranciers aan wal en de activiteiten op zee. De derde doelgroep, die van de distributiebedrijven, blijkt dan weer uitstekend te gedijen op het nieuwe haventerrein. De ongeveer honderd hectare die daarvoor gereserveerd was, is inmiddels zo goed als uitverkocht en het Havenbedrijf werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe distributiezone.

Rob Mackor

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.