Castelein: Brexit-urgentie ontbreekt

Topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam vindt dat Nederland te weinig doet om zich voor te bereiden op de impact van de Brexit.

‘Ik proef niet de urgentie bij de overheid en het bedrijfsleven om Brexit-scenario’s aan te pakken’, zei hij tijdens de Europa-conferentie van het CDA. Hij stelde dat de ‘Millenniumbug’ indertijd voor weinig problemen heeft gezorgd omdat men toen goed was voorbereid. ‘Bij de Brexit is dit tot dusver niet het geval’, concludeert hij. Dit meldt Nu.nl.

De Rotterdamse haven gaat dit najaar een dag lang doen alsof Brexit al een feit is. HIerbij wordt uitgegaan van het meest negatieve scenario om de impact daarvan vast te stellen. De proef moet onder meer duidelijk maken hoeveel extra papierwerk die situatie de douane oplevert.

Vorig jaar meldde adviesbureau KPMG dat er ongeveer 35.000 Nederlandse bedrijven zijn die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk en nooit eerder te maken hebben gehad met douaneformaliteiten. Staatssecretaris van Financiën Menno Snel meldde in februari dat het aantal douaniers met ongeveer 20% wordt uitgebreid tot zo’n 5.500 werknemers.

Castelein is het niet eens met optimisten die denken dat de Brexit ook kansen biedt, zoals het binnenhalen van het Europees medicijn-agentschap en de hoofdkantoorfunctie van Unilever. ‘Onder de streep gaan zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie er op achteruit’, voorspelde hij.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.