North Sea Port krijgt grootste zonnepark van Nederland

In de haven van Vlissingen is vorige maand begonnen met de bouw van het grootste zonnepark van Nederland.

Het park heeft de naam Solarpark Scaldia gekregen en komt aan de rand van de Sloehaven in het Vlissingse havengebied. Deze haven maakt onderdeel uit van North Sea Port, dat als belangrijkste landeigenaar betrokken is bij de ontwikkeling van het hernieuwbare-energieproject. Het zonnepark wordt na de zomer in gebruik genomen.

Met een capaciteit van 54,5 MWp zal het zonnepark een gemiddelde productie hebben van 51.000 MWh per jaar. Dat is te vergelijken met het verbruik van meer dan veertienduizend huishoudens. Tijdens de levensduur van dertig jaar bespaart het park ruim 738.000 ton CO2-emissie.

Het zonnepark wordt gebouwd naast een aantal windturbines en onder een hoogspanningslijn in een kabel- en pijpleidingencorridor. De totale oppervlakte omvat 38 hectare rond de Sloehaven. Er worden 140.000 zonnepanelen opgesteld in een oost-westrichting om het grondgebruik, het productieprofiel en daardoor ook de rentabiliteit te optimaliseren.

De netwerkbeheerder Enduris is in februari dit jaar gestart met de constructie van de netverbinding. EPC-aannemer en eigenaar IB Vogt startten in mei met de bouw van de centrale.

De productie van het project moet Nederland helpen bij zijn transitie naar hernieuwbare energieën en bij het behalen van zijn doel van 37% duurzame energiebronnen in de elektriciteitsconsumptie tegen 2020.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.