Diederik Samsom wordt toezichthouder North Sea Port

Voormalig Tweede Kamerlid Diederik Samsom wordt een van de toezichthouders bij North Sea Port. Dat heeft het havenbedrijf donderdag bekendgemaakt.

Samsom heeft een voorname rol gespeeld bij het samengaan van de havens van Gent, Terneuzen en Vlissingen. Hij trad op als bemiddelaar in de kwestie omtrent Thermphos. Deze voormalige fosforfabriek in de haven van Vlissingen moest voor vele tientallen miljoenen euro’s worden schoongemaakt, maar lange tijd was onduidelijk wie dat zou betalen. De PvdA’er zou een beslissende rol hebben gespeeld bij het uiteindelijke akkoord over de verdeling van de kosten.

Strategisch adviseur

Om toezicht te houden op de belangrijke beslissingen van de Vlaams-Zeeuwse fusiehaven wordt een toezichthoudend orgaan opgericht. Zowel de Nederlandse als de Vlaamse aandeelhoudersgroep dragen elk vier leden voor, van wie er telkens maximum twee politiek actief zijn. Voor de invulling van deze functies wordt gekeken naar continuïteit en vernieuwing, deskundigheid en ervaring.

Als achtste, onafhankelijk lid, wordt Diederik Samsom door de Nederlandse aandeelhouders aangesteld. Hij is strategisch adviseur voor energie en technologie, voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving Klimaatakkoord, lid van de RvC EBN en voorzitter Raad van Advies ANVS.

Toezichthouders

Eerder waren de zeven andere leden van het toezichthoudend orgaan al bekendgemaakt. Als onafhankelijke leden zijn dat de Vlamingen Ann Vereecke (professor in operations en supply chain management aan Vlerick Business School en Universiteit Gent) en Vera Dua (voorzitter van Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen en voormalig Vlaams Minister van Leefmilieu en Landbouw) en de Nederlander Guillaume Jetten (financieel directeur bij MercachemSyncom).

Als actieve politici zijn dit Carla Schönknecht (Gedeputeerde van de provincie Zeeland) en Albert Vader (wethouder van de gemeente Vlissingen) uit Nederland en Daniël Termont (burgemeester Stad Gent) en Mathias De Clercq (schepen van Haven, Economie en Ondernemen Stad Gent, Vlaams parlementslid) uit Vlaanderen.

Het beleid van North Sea Port ligt in handen van beide CEO’s, Jan Lagasse en Daan Schalck.

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.