North Sea Port: halfjaarwinst hoger dan verwacht

De bundeling van het Havenbedrijf Gent en Zeeland Seaports is in de eerste helft van dit jaar beter uitgevallen dan verwacht. Netto werd bijna twaalf miljoen euro verdiend.

Volgens North Sea Port, dat sinds begin dit jaar Gent en de Zeeuwse havens overkoepelt, liggen de operationele kosten ‘vooralsnog’ lager dan verwacht. De opbrengsten van 41 miljoen waren wel in lijn met de verwachting. Daarvan is ruwweg de helft afkomstig uit verhuur van gronden en de andere helft uit havengelden.

Verlies

Zeeland Seaports (Vlissingen, Borsele en Terneuzen) blijkt vorig jaar een nettoverlies van 33 miljoen euro te hebben geleden als gevolg van het in een keer afboeken van 48 miljoen voor de verwachte kosten van de sanering van het Thermphos-terrein. Voordeel van die aanpak is dat het verlies de komende jaren fiscaal verrekend kan worden met de winst. North Sea Port gaat er van uit in de toekomst geen kosten meer te hoeven nemen voor de sanering, waarvan de provincie en het Rijk een even groot deel betalen.

Havenbedrijf Gent realiseerde vorig jaar een nettowinst van 14,3 miljoen euro. Zowel de inkomsten als de uitgaven waren hoger dan begroot. Havengelden en grondverhuur brachten met ruim 54 miljoen euro meer geld in het laatje dan verwacht. Maar ook de kosten vielen met 28 miljoen hoger uit doordat er meer geld aan onderhoud van infrastructuur en aan advieswerk moest worden uitgegegeven dan verwacht.

Gisteren bracht North Sea Port al volumecijfers naar buiten. Daaruit bleek dat de overslag van goederen in de eerste zes maanden van dit jaar op recordhoogte lag.

Lees ook: North Sea Port boekt recordoverslag in eerste halfjaar

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.