Opruimen stookolie uit ‘Bow Jubail’ kost nog maanden

Het opruimen van stookolie in de Rotterdamse haven na de lekkage uit de ‘Bow Jubail’ op 23 juni gaat nog maanden duren. Dit meldt Havenbedrijf Rotterdam in een update over de afhandeling van het incident. Het gespecialiseerde Hebo Maritiemservice is er met een aantal onderaannemers dag en nacht mee bezig. De zogenoemde zuidtak van de Derde Petroleumhaven en de Geulhaven zijn nog gestremd.

Dat betekent dat onder meer de Odfjell-terminal, die vlak achter de plek van het incident ligt, al bijna twee weken niet over water bereikbaar is. Volgens het Havenbedrijf staat ‘de continuïteit van de normale werkzaamheden’ op de betrokken terminals niet langer onder druk en zijn maatregelen genomen om de aan- en afvoer van goederen te garanderen.

Gisteren moesten nog zestig van ruim tachtig vervuilde binnenschepen worden gereinigd in een wasstraat die daar speciaal voor is ingericht. Eerder was er overigens sprake van ruim vijftig binnenschepen. Van de twintig vervuilde zeeschepen moesten er nog vijf worden schoongemaakt.

Bron foto: Port of Rotterdam

Auteur: Tom van Gurp

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.