Rijnhaven Rotterdam: van plastic afval naar drijvend stadspark

In de Rotterdamse Rijnhaven drijft sinds een paar dagen een parkje van 140 vierkante meter. Als constructiemateriaal voor het drijvende park is plastic afval gebruikt dat uit de Nieuwe Maas werd gefilterd. Van dit afval werden vervolgens drijvende eilanden gemaakt die gezamenlijk een recreatiegebied vormen voor inwoners en bezoekers van het havengebied.

De 140 vierkante meter is een prototype dat als voorbeeld dient voor soortgelijke projecten in Rotterdam en elders. Inmiddels staan er ook drijvende parken in het Charleroi kanaal in Brussel en op het Indonesische eiland Ambon gepland.

Initiatiefnemer Recycled Island Foundation komt in actie om de vervuiling van oceanen door plastic op te lossen. Dat werkt als volgt: in rivieren en havens zorgen drijvende opvangbassins ervoor dat plastic om te beginnen niet in de zee terechtkomt. Meer dan 98% van al het plastic afval bevindt zich in de eerste meter onder de waterspiegel, het grootste deel daarvan zelfs in de eerste 50 cm. Dit plastic wordt in netten opgevangen. De opvangbakken zorgen ervoor dat zelfs sterke golven het plastic niet meer mee kunnen nemen. Door pers-, las- en 3D printing-technieken ontstaan uit het opgevangen plastic zeshoekige drijvende eilanden van 5 vierkante meter, die aan elkaar zijn gekoppeld. Deze verbeteren zodoende de leefomgeving van de bewoners van de stad én van de rivieren en zeeën. Op de drijvers groeien planten, grassoorten en bloemen.

HEBO maritiemservice

Elk afzonderlijk eiland kan worden beplant met mos of zelfs metershoge bomen. De meeste modules hebben een open structuur, die de wortels van planten de ruimte geeft. Daardoor ontstaat een kluwen van wortels onder water. Hierop kunnen algen en waterplanten perfect gedijen en bovendien fungeren de wortels als voedingsbron voor waterdieren. De eilanden zijn eenvoudig te verplaatsen en mede daardoor breed inzetbaar: voor lunchpauzes bijvoorbeeld, maar ook als podium voor optredens.

Het park is een initiatief van de Recycled Island Foundation, WIHM Architecture in samenwerking met de gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en HEBO maritiemservice, dat het opvangsysteem heeft ontwikkeld.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.