Maasvlakte krijgt garage voor locomotieven

Locomotive Workshop Rotterdam (LWR) begint na de zomer met de bouw van een werkplaats voor onderhoud en ‘upgrading’ van locomotieven op de Maasvlakte.

LWR, een joint venture van Siemens Mobility en Mitsui Rail Capital Europe (MRCE), heeft een huurovereenkomst getekend met Havenbedrijf Rotterdam, die per 1 september ingaat. De komst van de ‘locomotievengarage’ was vier maanden geleden al aangekondigd. De werkplaats moet eind zomer volgend jaar opengaan.

Siemens Vectron

De faciliteit is in de eerste plaats gericht op de ondersteuning van de MRCE-vloot, maar ook andere spelers kunnen er terecht. MRCE is onderdeel van het Japanse Mitsui-conglomeraat en naar eigen zeggen de grootste verhuurder van moderne lange afstand-locomotieven in Europa. De verhuurvloot telt zo’n 300 locs van onder meer Siemens en Bombardier. Paradepaardje is de Siemens Vectron, die op bijna alle spoornetten van Europa inzetbaar is.

Volgens LWR is de Maasvlakte een ideale plek voor onderhoud voor locomotieven omdat ze niet speciaal een rit naar een werkplaats hoeven te maken, wat tijd en geld bespaart. Bovendien arriveren en vertrekken er wekelijks zo’n 250 intermodale treinen vanuit heel Europa. Als grootste zeehaven van Europa is Rotterdam de logistieke toegangspoort tot het Europese spoorwegennet.

De faciliteit krijgt zonnepanelen op het dak, die ongeveer de helft van de benodigde elektriciteit leveren.

Rob Mackor

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.