North Sea Port studeert op aanleg pijpleidingnetwerk

North Sea Port (NSP), dat de Zeeuwse havens en die van Gent beheert, laat onderzoeken of de aanleg van een pijpleidingnetwerk een bijdrage kan leveren aan vermindering van CO2-uitstoot.

De havenbeheerder denkt aan leidingen om CO2 af te voeren en een alternatieve bestemming te geven, maar ook aan leidingen voor het transport van waterstof en voor het transport van restgassen van ArcelorMittal naar Dow Chemicals. Volgens NSP versterkt dat ‘de industriële symbiose, die essentieel is om de gezamenlijke klimaatambities en de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken’.

CUST

De onderzoeksopdracht is voorlopig gegund aan een consortium van Royal HaskoningDHV, CE Delft, Sitech en M-Tech. Het budget van 175.000 euro is bijeengebracht door North Sea Port, Smart Delta Resources, de Provincie Zeeland, de Stad Gent en de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Waterstaat. Het onderzoek, dat Clean Underground Sustainable Transport, ofwel CUST, is gedoopt, loopt tot 30 juni 2019.

Rob Mackor

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.