CTU tevreden over start Flevokust Haven

Sinds de opening in april is de Flevokust Haven in Lelystad lekker bezig. De haven is inmiddels volledig in gebruik. Terminalmanager Kees Vlaar van CTU dat de haven exploiteert, is tevreden: ‘Dagelijks hebben we afvaart van en naar Rotterdam en Antwerpen. We hebben er een dagtaak aan, dus het begin is goed.’

De nieuwste haven van Nederland is bedoeld voor transport van goederen van en naar zeehavens zoals die van Rotterdam en Antwerpen. De provincie en gemeente Lelystad verwachten met de haven een flinke versterking van de economie. Nu de haven volledig in gebruik is, merkt Vlaar dat het drukker wordt. ‘Er is veel import richting Europa. Dat moeten wij vervolgens weer naar het achterland brengen. Daarnaast zien we ook meer export de andere kant uit.’

Uitbreiding

Ondanks dat de multimodale binnenhaven volledig in gebruik is, is alles nog niet af. Het kantoor zit in een tijdelijke bouwkeet. Binnenkort wordt er gebouwd aan een pand. ‘Maar we hebben genoeg machines om onze capaciteit te kunnen halen,’ zegt Vlaar tegen Omroep Flevoland. In de toekomst wordt de haven verder uitgebreid. Zo komt er onder meer een industrieterrein aan de binnenkant van de dijk. Vlaar is positief over de toekomst. ‘Het industrieterrein aan de andere kant van de dijk is nog in ontwikkeling dus ik verwacht binnen nu en een aantal jaar veel activiteit.’

Alexander Pouw, directeur van CTU, heeft met de gedeputeerde van provincie Flevoland en twee wethouders van de gemeente Lelystad inmiddels de eerste overeenkomst getekend voor een reservering van 5 hectare op het industrieterrein van Flevokust Haven. CTU exploiteert nu al een gedeelte van de kade. Direct naast Flevokust Haven ligt bovendien de ENGIE Maxima-centrale, een grote, duurzame energiecentrale. Dit is gunstig voor bedrijven die op zoek zijn naar een partner die meedenkt over de energievraagstukken.

Lees ook: Flevokust Haven gedeeltelijk in gebruik genomen

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.