Vopak houdt terminal Amsterdam tegen het licht

Vopak voert een ‘strategisch onderzoek’ uit en gaat ‘de marktwaarde testen’ van zijn terminals in Amsterdam, Algeciras, Hamburg en Tallinn. Dat zegt het Rotterdamse concern in het vrijdagochtend gepubliceerde halfjaarbericht.

De formulering lijkt er op te wijzen dat een of meer van de vier terminals van de hand kunnen worden gedaan. Het onderzoek richt zich op de vraag of ze passen in de enkele jaren geleden bepaalde strategie om zich op vier soorten terminals te concentreren: grote hubs, industriële terminals, LNG- en gasterminals en distributieterminals in de belangrijkste markten.

Europoort

In de Rotterdamse Europoort-terminal wordt de opslagcapaciteit voor schone scheepsbrandstoffen juist fors uitgebreid. De chemieterminal Linkeroever in Antwerpen krijgt een nieuwe steiger, waardoor ook daar de capaciteit fors toeneemt. Ook de chemieterminals in het Indonesische Merak en de Penjuru-terminal in Singapore worden uitgebreid. De raad van bestuur van Vopak geeft in de loop van de ochtend een toelichting op de cijfers en de plannen.

De omzet van Vopak daalde in de eerste helft van het jaar met 6% tot 626 miljoen euro en de nettowinst met 7% tot 140 miljoen euro. Dat kwam vooral door de daling van de bezettingsgraad van de meer dan dertig miljoen kubieke meter tankruimte die de groep wereldwijd verhuurt. Die viel terug van 91% naar 86%. Enkele jaren geleden lag de verhuurgraad nog rond de 95%.

Auteur: Rob Mackor

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.