Kaartverkoop excursies Wereldhavendagen start vandaag 

De meeste programmaonderdelen van de Wereldhavendagen zijn gratis, maar voor de excursies kunnen vanaf 12.00 uur vandaag kaarten worden besteld. De 41e editie van de Wereldhavendagen vindt plaats op 7, 8 en 9 september in Rotterdam. 

Met behulp van de zoek- en filterfunctie kunnen bezoekers hun favoriete activiteiten vinden en opslaan in hun ‘Mijn WHD-account’ en zo een persoonlijk programma samenstellen. Tickets voor de excursies kunnen dan vanaf vandaag gemakkelijk aan de winkelmand toegevoegd worden.

Het grootste jaarlijkse maritieme evenement van Nederland staat dit jaar in het teken van het thema ‘Energize’. Als een van de grootste havens ter wereld wil Rotterdam een voortrekkersrol vervullen in de energietransitie. Naast de demonstraties en activiteiten op de kade, kunnen bezoekers van het evenement dan ook talloze excursies ondernemen naar alle uithoeken van de haven die een rol spelen in het mogelijk maken van schone energie.

Haven safari

Er staat dit jaar een aantal nieuwe, unieke excursies op het programma. Zo kunnen bezoekers met bus en boot op safari door de haven, of alles leren over de acties die worden ondernomen tegen vervuiling met olie of plastic bij de ‘Spill Experience’ van Franklin Offshore in Heijplaat.

Jongeren die interesse hebben in een carrière in de haven, kunnen bij diverse excursies van alles leren over de mogelijkheden op het vlak van opleiding en educatie. Bijvoorbeeld bij de RDM Training Plant, een gezamenlijk initiatief van overheden, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen waar havenmedewerkers veiligheidstrainingen krijgen. Of bij maritiem simulatiecentrum Simwave in Barendrecht, waar bezoekers zich even de kapitein op de brug van een schip kunnen wanen.

Breakbulk dag

De Rotterdamse haven is wereldberoemd door de enorme hoeveelheid overslag van containers, maar hoe zit het precies met de goederen die niet in een container passen? Dit noemen we breakbulk lading en dit type lading vereist een speciaal ingerichte terminal. Broekman Logistics is gespecialiseerd in de opslag en overslag van deze enorm zware stukken o.a. voor de windenergie markt. Tijdens de excursie op hun locatie op de Heijplaat zie je hoe een typische ‘breakbulk dag’ er uit ziet.

Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Energiefabriek Kralingseveer naast de Van Brienenoordbrug. Hier zorgt een enorme afvalwaterzuivering die wordt aangedreven door een windmolen ervoor dat ons afvalwater wordt gezuiverd voordat het terug de natuur in stroomt.

Wereldprimeurs

Ook vinden we enkele wereldwijde primeurs op het programma. Zo kunnen bezoekers mee met een indrukwekkende vaartocht naar de Maeslantkering, de grootste bewegende stormvloedkering ter wereld. Voor wie liever op het droge blijft, kan terecht op de bouwplaats van het Depot Boijmans Van Beuningen in het Museumpark, dat bij oplevering het eerste publiek-toegankelijke kunstdepot ter wereld is.

Maar de excursies beperken zich niet tot de Rotterdamse gemeentegrenzen. Ook kunnen bezoekers een bezoek brengen aan Jansen Recycling in Dordrecht, een van de grootste recyclers van oud ijzer en metalen in Nederland, of mee met een rondvaart door Rotterdams ‘zusterhaven’ Moerdijk.

Demonstraties

De Wereldhavendagen is gratis te bezoeken en vindt plaats in het gebied rond beide oevers van de Erasmusbrug. Naast de vele activiteiten op de kades van de Wilhelminapier tot aan de Rijnhaven en van het Willemsplein tot aan de Parkkade, kunnen bezoekers vrijwel de hele dag van demonstraties op het water genieten. Voor de allerjongsten is er een kinderplein ingericht.

Vaartochten

Een vaartocht tijdens de Wereldhavendagen maakt je dag compleet! Ook dit jaar zijn er diverse vaartochten, met ruim 100 excursiemomenten om het water. De al jaren bekende en populaire Wereldhaven boottour met een vaartocht door de haven mag uiteraard niet ontbreken in het programma.

Dit jaar ook een mooie vaartocht richting het Botlek gebied om vanaf het water de unieke kans te hebben het werk van de raffinaderij van ExxonMobil te aanschouwen.

En helemaal uniek, breng een bezoek aan de koeien van haven. In de M4H wordt hard gewerkt aan de realisatie van de Floating Farm; de eerste drijvende zuivelboerderij ter wereld. Je kunt het bouwproject bezoeken en kennismaken met de initiatiefnemers en de boer.

Praktisch

Tijdens de Wereldhavendagen zijn er een kassa- en infopunten op Katendrecht bij het ss Rotterdam en op de Wilhelminapier ter hoogte van de Rijnhavenbrug. Hier kunnen bezoekers terecht voor de nog beschikbare excursietickets. Online hebben bezoekers nog tot aanvang van de excursie de mogelijkheid om excursietickets te kopen.

De kassapunten zijn geopend van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september van 9:00 tot 18:00 uur. Het festivalterrein is open van 10:00 tot 18:00 uur. Sommige excursies vertrekken al eerder dan 10:00 uur en daarom zijn de kassapunten 60 minuten eerder open.

Alle informatie over het programma en de deelnemende organisaties is te vinden op www.wereldhavendagen.nl.

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.