Bijzonder transport voor nieuwe sluis Terneuzen

In de nacht van dinsdag 4 op woensdag 5 september 2018 arriveren de silo’s voor de tweede betoncentrale op het bouwterrein Zeevaartweg in Terneuzen. Eén silo weegt 23,5 ton en is 29 meter lang. Om het doorgaande verkeer op het sluizencomplex te ontlasten, komen de silo’s met bijzonder transport ergens tussen 19.00 en 7.00 uur.

Voor de bouw van de Nieuwe Sluis is naar schatting zo’n 325.000 m3 beton nodig. Op zeker zes verschillende plekken rondom het sluisgebied wordt volop gewerkt. Het begin van het gigantische project is er. In 2022 moet het eerste schip door de Nieuwe Sluis varen.

Het opbouwen van de betoncentrale duurt ongeveer een week. Medio oktober 2018 wordt een eerste betonnen proefpaneel geproduceerd met de gloednieuwe betoncentrales. Begin 2019 starten de grote betonwerkzaamheden voor Nieuwe Sluis Terneuzen. Het storten van beton vindt zowel overdag als ‘s nachts plaats. Het verkeer wordt ontlast door het aanvoeren van materialen voor de centrales zoveel mogelijk via het water te organiseren.

Capaciteit

De Nieuwe Sluis gaat zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. Daardoor kunnen grotere zeeschepen tot aan de haven van Gent varen door het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor binnenvaartschepen afneemt. De sluis is naar verwachting geschikt voor grote zeeschepen tot 366 meter lang, 49 meter breed en 15 meter diep. De Nieuwe Sluis wordt net zo groot als de sluizen in het Panamakanaal, namelijk 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep.

De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is opdrachtgever en aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de Nieuwe Sluis.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.