LyondellBasell investeert 150 miljoen in nieuwe installaties op Maasvlakte

De fabriek van LyondellBasell op de Maasvlakte wordt uitgebreid met een innovatieve afvalverwerkingsinstallatie. Met het zogenoemde Circular Steam Project (CSP) wordt een grote stap gezet op het gebied van duurzaamheid. De bouw van het 150 miljoen euro kostende project start vandaag. 

Chemieconcern LyondellBasell maakt op de Maasvlakte de voor de chemische industrie belangrijke stoffen propyleen-oxide en styreen-monomeer die worden toegepast in onder meer auto’s, windmolenbladen, voedselverpakkingen en verf en lakken. De nieuwe uitbreiding, die bestaat uit een nieuwe verbrandingsinstallatie en biologische verwerkingsfabriek van afvalstromen op de Maasvlakte, moet de hoeveelheid afvalwater die vrijkomt bij het productieproces significant reduceren.

Op dit moment gebeurt dat afvoeren nog met pijpleidingen en per vrachtwagen, zo’n duizend ritten per jaar. Met de nieuwe installatie verwacht het bedrijf de CO₂-uitstoot van het productieproces met 140.000 ton per jaar te verminderen, ongeveer evenveel als de jaarlijkse uitstoot van 31.000 auto’s. Het energieverbruik wordt gereduceerd met een hoeveelheid die even groot is als het elektriciteitsverbruik van de gemeente Breda met 182.000 inwoners.

Biogas

De investering leidt tot een nieuwe behandeling van afvalwater. Nu verbrandt een afvalverwerker al dat afvalwater in opdracht van LyondellBasell. In de nieuwe situatie worden de ‘waterige afvalstromen’ opgesplitst. Circa 40% wordt gezuiverd met bacteriën in een nieuwe biofabriek. Die levert onder meer biogas. 60% van de afvalwaterstroom wordt alsnog verbrand, maar nu op de site in de nieuwe installatie, die stoom onder hoge druk produceert. Die wordt ingezet bij de kunststofproductie. Het biogas gebruikt LyondellBasell als energiebronnen voor zijn chemische processen.

LyondellBasell heeft in Nederland meerdere fabrieken. Naast de locatie op de Maasvlakte heeft het concern nog een productielocatie in de Botlek en een diepwaterterminal in het Europoort-gebied bij de Nieuwe Waterweg. De terminal is met de Botlek- en Maasvlakte-sites verbonden via pijpleidingen. Verder landinwaarts runt het concern bij Moerdijk nog een catalloy-fabriek en een polybuteen-1-fabriek.

De afvalverwerkingsinstallatie moet in 2020 in bedrijf zijn.

Bekijk hier een animatie van het project. 

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.