‘Wereldhavendagen geeft energie aan de haven’

Deze week vindt voor de 41e keer de Wereldhavendagen plaats in Rotterdam. We spraken met Sabine Bruijnincx (43), die al dertien jaar aan de Wereldhavendagen verbonden is en als directeur voor de negende keer dit grootste jaarlijkse maritieme evenement organiseert.

Bruijnincx heeft voor de enorme klus de beschikking over een team van vier mensen dat haar permanent ondersteunt. Tegen de tijd dat het evenement zelf plaatsvindt, wordt dat team uitgebreid met een scala van externe- en vrijwillige medewerkers, die het evenement in goede banen leiden. ‘Ieder jaar proberen we samen met hen het evenement weer grootser en mooier te maken, zodat we het verhaal van de haven nog beter kunnen vertellen.’

Meegroeien met de tijd

Sinds de haven verder uit de stad naar de zee toe groeide, ontstond de behoefte om eens per jaar een evenement te organiseren, dat de band tussen de haven en de stad benadrukte. ‘Hiermee begon men al ruim voor de Tweede Wereldoorlog. Tot 1978 waren dit relatief kleinschalige evenementen.’ Sinds dat jaar heeft de Wereldhavendagen een grootser en publiek karakter gekregen en groeide het tot het evenement dat het nu is. Afgelopen jaar wisten 430.000 bezoekers de weg naar het driedaagse evenement te vinden. ‘Dat was een jubileumevenement, maar dit jaar hopen we ook op een goede 400.000 bezoekers uit te komen.’

Verbinding tussen stad en haven

Vanuit de gemeente Rotterdam is het idee om in de toekomst nog meer verbinding te zoeken met andere evenementen in de stad. ‘Er zijn zelfs ideeën om het maritieme weekend, gekoppeld aan de Wereldhavendagen, uit te laten groeien tot een maritieme week.’ Rotterdam Festivals, de evenementenorganisator van de Gemeente Rotterdam, wil hiermee nog meer de onlosmakelijke verbinding tussen de stad en de haven tonen. ‘Vergelijk het met het North Sea Jazz festival, waarbij naast het grote evenement ook vele deelevenementen in de stad plaatsvinden.’ Op diezelfde manier wil de gemeente straks zakelijke en publieke deelevenementen in Rotterdam ook aan de Wereldhavendagen verbinden.

Energize!

Met het thema van de Wereldhavendagen wordt een koppeling gemaakt met de meer serieuze doelstellingen van de Port of Rotterdam. De haven wil in 2050 de eerste emissieloze haven ter wereld zijn. ‘Om die ambitie te ondersteunen, hebben we dit jaar gekozen voor het thema ‘Energize’.’ Dat thema komt tot uiting in verschillende programmaonderdelen, waaronder een ‘The Green Line to the Future’ van Summerlabb en bedrijven op de kade die het verhaal over duurzaamheid vertellen. Natuurlijk wordt ‘Energize’ ook op andere manieren uitgelegd. ‘De avondshow op de zaterdag is bijvoorbeeld een moderne versie van de botenparade. Daar wordt op een eigentijdse manier met elektrische ledverlichting invulling aan de avondshow gegeven.’

Haventhema’s 

Om het verhaal van de haven meer in het evenement te brengen, is dit jaar een opzet gekozen, voor zes haventhema’s van waaruit het verhaal over de haven wordt verteld. Uit onderzoek blijkt dat buiten de regio slechts beperkt kennis is over de haven van Rotterdam. Zo weet minder dan de helft van de Nederlanders dat dit de grootste haven van Europa is. ‘Laat staan dat men weet welke kansen er liggen voor startups en young professionals of dat men weet welke van de vele beroepen je hier kunt uitoefenen.’ Velen weten ook niet welke belangrijke economische rol de haven en het transport over zee heeft voor Nederland en Europa. ‘Dit maakt het verhaal van de haven interessant om te vertellen, ieder jaar weer.’

’s Werelds krachtigste kraan

Bruijnincx en haar team hebben dit jaar wederom een groot aantal schepen binnengehaald. Traditioneel zijn dat schepen van de marine, die de scheepvaartroutes naar Rotterdam veilig houden. Van Oord, het Nederlandse familiebedrijf dat als internationale waterbouwer actief is, zal met de ‘Svanen’ aanwezig zijn. Dit is ’s werelds krachtigste drijvende kraan, die momenteel wordt gebruikt om offshore windparken aan te leggen. Bureau Voorlichting Binnenvaart laat met haar schepen zien hoe de verduurzaming ook binnen deze scheepvaarttak wordt geïntroduceerd.

Maar de Wereldhavendagen beperkt zich niet alleen tot de activiteiten en schepen aan de kade. Dieper de haven in zijn vele bedrijven open voor excursies, waarvoor de bezoekers vooraf kaarten moeten bestellen. Waarmee de doelstelling van de Wereldhavendagen wellicht het beste tot uitdrukking komt: Mensen die vanuit de stad de haven bezoeken, om te kijken wat daar allemaal speelt. ‘Dat is het karakter van ons evenement, dat dit jaar in deze vorm voor de 41e keer wordt georganiseerd.’

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.