Pionieren met klimaatneutrale zeevracht

Door de bunkering van geavanceerde biobrandstoffen in een containerschip van rederij Samskip heeft het GoodShipping Program voor de eerste vijf deelnemende bedrijven een klimaatneutrale footprint van hun zeevracht gerealiseerd.

De vijf pioniers zijn Tony’s Chocolonely, Dopper, Blygold, Magic Marine en Mystic. Met de hernieuwbare brandstoffen van GoodFuels is ruim 40 ton aan CO2-emissies voorkomen. Daarnaast worden lokale emissies, zoals roet en zwavel, tot nul teruggebracht of sterk gereduceerd.

Anniek Sluis van GoodShipping Program: ‘Met deze eerste bunkering laten we zien dat zeevrachteigenaren daadwerkelijk zelf controle hebben over de brandstof die zij willen inzetten voor hun zeevracht. Door deelname aan het GoodShipping Program worden vervuilende fossiele brandstoffen liter voor liter vervangen door schone, echt duurzame biobrandstoffen.’

Het GoodShipping Program is het eerste programma ter wereld waarmee bedrijven hun zeevracht kunnen verduurzamen door vervuilende, fossiele brandstoffen te vervangen door schone, klimaatneutrale en echt duurzame brandstoffen. Iedere eigenaar van zeevracht kan deelnemen aan het GoodShipping Program, ongeacht volume, locatie, handelsroutes en bestaande logistieke contracten.

Groen imago

Scheepvaart wordt gezien als één van de meest milieuvriendelijke manieren om goederen te transporteren, maar dit groene imago is niet vanzelfsprekend. Scheepvaart is – samen met luchtvaart – buiten het Parijs 2015 Klimaatakkoord gelaten, waardoor er voor de sector geen prikkel of doelstelling is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wanneer de sector zijn activiteiten onveranderd voortzet is de verwachting dat emissies van scheepvaart met 50% tot 250% zullen toenemen tot 2050. Scheepvaart zal dan voor meer dan 15% van de wereldwijde CO2-emissies verantwoordelijk zijn.

Tot dusver bleven de opties voor zeevrachteigenaren om klimaatimpact te verlagen beperkt tot het selecteren van een energie-efficiënte vervoerder of het compenseren van de footprint buiten de scheepvaart. Hier is dus nu verandering in gekomen. Door de inzet van hernieuwbare brandstoffen, verandert het GoodShipping Program daadwerkelijk de brandstofmix en behaalt daarmee een CO2-reductie binnen de industrie.

Stabiele vraag

De verladers van zeevracht kunnen deze transitie echter niet alleen uitvoeren, uiteindelijk moet het door de gehele keten worden opgepakt. Het GoodShipping Program heeft daarom als doel een stabiele vraag te ontwikkelen vanuit het eco-systeem van verladers, forwarders, rederijen en havens waardoor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betaalbare, echt duurzame brandstoffen sterk worden gestimuleerd.

Volgend jaar verwacht het programma nieuwe duurzame brandstoffen te kunnen introduceren die de huidige premie met fossiele brandstoffen verder zullen verlagen, waardoor het gebruik verder zal worden gestimuleerd. Binnenkort komt het programma met ‘een paar grote namen’ die het voorbeeld van de eerste vijf bedrijven zullen volgen.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.