Harbour Run: rennen over de Rotterdamse havenkades

Met 5.999 anderen rennen over haventerreinen, over de kades, langs schepen kranen en containers én dwars door een aantal havenloodsen; de Harbour Run is een begrip in de Rotterdamse haven.

Op 7 oktober is het weer zover, 6.000 sportievelingen leggen beslag op de Rotterdamse haven. Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om 6 kilometer te lopen tijdens de Harbour Run Rotterdam. Tijdens de 6e editie kunnen de deelnemers nu zelf kiezen tussen 6 of 10 kilometer. Het 6 kilometer parcours is onderdeel van de 10 kilometer en gaat dwars door de Rotterdamse haven en langs kades, schepen, kranen, containers en door havenloodsen.

Samenwerking

De organisatie is ook deze keer in handen van het sportmarketingbureau Sport Vibes. Meer concreet is het Imre van Leeuwen die ooit de eerste run initieerde en nog steeds de touwtjes in handen heeft. ‘Het begon met een wild plan’, herinnert Van Leeuwen zich. ‘We zagen een jaar of zeven geleden hoe populair hardlopen is, ook in groepsverband. Het leek ons een mooi plan een run door de haven te organiseren, zoals er wel vaker thema’s aan een hardloopevenement gekoppeld worden.’ De organisator verwijst daarbij naar color-runs, night-runs en mud-runs. ‘Het moest in elk geval om meer gaan dan slechts de snelste tijd, zo kwamen we op het idee om havengerelateerde obstakels in het parcours op te nemen. Ook was het direct vanaf het begin een pittig parcours van 10 kilometer. Je moet er echt wel voor trainen.’

Omdat het er bij deze run niet om gaat de snelste tijd neer te zetten (hoewel de individuele tijd wel wordt geregistreerd) is er ruimte voor samenwerking tussen de deelnemers. ‘En dat is nodig ook’, legt Van Leeuwen uit. ‘Je moet elkaar helpen om de soms lastige en uitdagende hindernissen, zoals een containerwand, te kunnen slechten.’ Op die manier is de Harbour Run ook een sociaal evenement – nog los van de netwerkborrel die de dag afsluit.

Havenreünie

Terug naar het begin. Hoe kwam de eerste editie tot stand, willen we weten. ‘Er ging veel lobby-werk en overleg aan vooraf. Je loopt over terreinen die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. Gelukkig waren Broekman Logistics en UWT (United Waalhaven Terminals) vanaf het begin enthousiast. De eerste edities vonden op het terrein van Broekman plaats.’

Aanvankelijk vond Havenbedrijf Rotterdam de Harbour Run een mooi initiatief, inmiddels is het een belangrijke partner en verbindende factor voor de organisatie. ‘Het evenement is prachtige promotie voor de haven en de stad Rotterdam’, is de overtuiging van Van Leeuwen. ‘We tonen een ander gezicht van de grootste Europese haven.’ Voor veel deelnemers van de businessteams vormt de hindernissenloop een grote havenreünie.

Maximum

Bij de eerste editie deden 2.000 deelnemers mee, maar nu is het maximum bereikt van 6.000 renners. Als er nog meer mensen deelnemen dan ontstaat te veel vertraging bij de verschillende obstakels. Om deze congestie te voorkomen is het aantal obstakels teruggebracht van 35 naar 25 en vertrekken de deelnemers in kleinere groepjes dan voorheen. ‘Elk kwartier vertrekt een groepje renners vanuit de RDM Onderzeebootloods.’

Hoewel het aantal obstakels kleiner is dan voorheen, is de Harbour Run nog steeds geen instaprun. Van Leeuwen: ‘Je hoeft geen marinier te zijn, maar je moet er echt wel voor trainen, het is een pittige afstand. Gelukkig valt er veel te beleven onderweg en is hulp altijd dichtbij!’ In samenwerking met partner Outdoor Valley biedt de organisatie trainingen aan. De training bestaat uit ‘Obstacle Training’ en Conditietraining. Bij de Obstacle Training ligt de focus op techniek. De deelnemer leert hoe je de hindernissen het beste neemt en hoe je elkaar kan helpen. Bij de conditietraining gaan de sporters aan de slag met de conditie.

Decor

Een van de deelnemers van het eerste uur is Danser Group. Sales en marketing manager Michel Bot loopt dit jaar voor de zesde keer mee – en hij is niet de enige. ‘We nemen deel met een team van medewerkers, klanten en relaties van bijvoorbeeld expediteurs, rederijen en deepsea terminals.’ Bot geeft aan dat het team dit jaar waarschijnlijk twintig renners zal tellen, waar dat in het verleden steeds tien tot vijftien sporters was.’

De medewerkers van Danser zijn enthousiast over de run. ‘Je rent met de haven als decor, het decor waarin we elke dag actief zijn’. Een streeftijd heeft Michel Bot niet, ‘daarvoor moet je soms even wachten bij de obstakels wat je tijd kan beïnvloeden. De eindtijd pakt lager uit als je in een van de eerste groepen rent die vertrekt.’ Bot vertelt dat Danser het evenement actief promoot op social media. ‘We hebben ons eigen logo op het shirt staan, zodat we ook goed zichtbaar zijn.’ Naast het lopen is ook het netwerkmoment na afloop van belang. ‘De haven is een kleine wereld en je leert elkaar eens op een andere manier kennen. Daarnaast is de jaarlijkse run een stok achter de deur om aan mijn conditie te blijven werken’.

RPPC is een van de partners van de run, en directeur Albert Straatman loopt zelf mee. Hij streeft naar een tijd van anderhalf uur, maar ‘meedoen is belangrijker dan winnen. Onze organisatie is nauw verbonden met de haven en het is mooi je samen met de bedrijven en medewerkers in de haven fysiek in te spannen tijdens een sportief evenement.’

Auteur: Mels Dees

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.