Staking pont Maassluis-Rozenburg afgelast

Goed nieuws voor mensen die in de Rotterdamse haven werken en dagelijks gebruik maken van de veerboot tussen Maassluis en Rozenburg: de stakingen zijn van de baan nu er een nieuw cao-akkoord is. Het pontje blijft varen.

De 22 werknemers van de veerdienst Maassluis-Rozenburg krijgen tóch een cao van hun werkgever Ottevanger Exploitatie B.V. ‘Het is gelukt, mede dankzij een vasthoudende, solidaire bemanning én de vele steunbetuigingen van de reizigers’, meldt onderhandelaar Albert van Damme van CNV Vakmensen vanaf de kade in Rozenburg.

De medewerkers krijgen eenmalig loonsverhoging. Ook blijft de huidige cao van kracht en krijgen ze bij prijsindexering een hoger loon. Verder zijn onder meer afspraken gemaakt over een betere beloning voor gebroken diensten, een hogere werkgeversbijdrage voor de zorgverzekering en een door de werkgever betaalde reparatie van de WW en loongerelateerde WGA.

Ultimatum

Van Damme van vakbond CNV is erg tevreden met het resultaat. Eerder gaf de bond een ultimatum af. Reizigers moesten vanaf 14 september rekening houden met vertraging of zelfs uitval van veerdiensten. Met Ottevanger zou niet te praten zijn en hij zou geen respect voor zijn personeel hebben.

Met het bereikte onderhandelingsresultaat is de kou uit de lucht, zegt Van Damme. ‘We gaan het cao-resultaat op 18 september bespreken met de leden. Dan blijkt of we dit resultaat kunnen omzetten in een akkoord. De aangekondigde acties gaan op dit moment niet door. De leden hebben zojuist besloten om het ultimatum op te schorten en gewoon volgens de dienstregeling te varen.’

Schone lei

De CNV-onderhandelaar hoopt dat er komende tijd weer wordt gewerkt aan herstel van de verhoudingen in het bedrijf. ‘Zo’n ultimatum en dreigende acties gaan niemand in de koude kleren zitten. Er is in de afgelopen tijd veel wantrouwen en boosheid opgebouwd. Het is goed als de verhoudingen weer normaliseren. Daar ligt voor iedereen een taak, zowel bij Ottevanger als bij de bemanning. Met het cao-resultaat ligt er in ieder geval weer een goede basis. Ottevanger heeft zich na het ultimatum van de goede kant laten zien, hij heeft zich positief ingespannen om alsnog een cao-resultaat te bereiken. Als de leden op 18 september akkoord gaan, zetten we er een dikke streep onder en beginnen we weer met een schone lei.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.