Aanleg A24 met Blankenburgtunnel begonnen

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft maandag het startschot gegeven voor de aanleg van de 1,2 miljard euro kostende A24, die het verkeer in Rotterdam moet ontlasten. Onderdeel van de nieuwe Rijksweg is de 945 meter lange Blankenburgtunnel onder de Nieuwe Waterweg.

Volgens de bewindsvrouw wordt hiermee een ‘missing link’ in het wegennet aangelegd waarmee de bereikbaarheid van de Rotterdamse haven wordt verbeterd. De weg komt tussen de A20 bij Vlaardingen en de A15 bij Rozenburg. Aan de noordzijde komt nog een landtunnel van een halve kilometer lang. Tevens wordt de A20 verbreed tot tweemaal driebaans, tussen de nieuwe A24 en het Kethelplein.

Tol

In het gebied wordt verder 51 miljoen euro geïnvesteerd in natuur, water en recreatie en het verminderen van geluidsoverlast. Omwonenden en milieuorganisaties hebben zich lang verzet tegen de weg. Ze vrezen milieuvervuiling en geluidsoverlast.

De weg moet in 2024 klaar zijn. Een deel van de kosten wordt terugverdiend door tijdelijk tol te heffen. Als dat 316 miljoen euro heeft opgebracht stopt de tolheffing.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.