Opgeknapt bedrijventerrein moet Dordtse zeehaven nieuw elan geven

De haven van Dordrecht is volop in ontwikkeling. Maandag werd het volledig hernieuwde bedrijventerrein Louterbloemen in Dordrecht Inland Seaport feestelijk geopend. Het is een tastbaar visitekaartje van de revitalisering en upgrading van de Dordste zeehavens die de gemeente Dordrecht en Havenbedrijf Rotterdam zo’n vijf jaar geleden zijn gestart. 

De samenwerking met de Rotterdamse haven legt geen windeieren. De overslag van Dordrecht Inland Seaport steeg in de periode 2013 tot en met 2017 met meer dan een miljoen ton tot ruim 3,7 miljoen ton. ‘Vandaag is een mooie mijlpaal richting een nog betere toekomst bereikt’, aldus wethouder Maarten Burggraaf die namens de gemeente de opening verrichtte, samen met Ronald Paul (COO Havenbedrijf Rotterdam) en Leen de Koning (voorzitter BIZ Louterbloemen/Duivelseiland)​.

Burggraaf: ‘De revitalisering wordt weerspiegelt in stijgend vertrouwen van ondernemers in het gebied. Niet alleen is het aantal bedrijven toegenomen, maar ook daar reeds gevestigde ondernemers hebben de afgelopen tijd fors geïnvesteerd in het gebied. Ik denk dan aan Standic, Silo Dordrecht, ZHD, Jansen Reycling group, Meijndert Tanktransport, Quartzline, VSM, DSV Air&Sea BV​, Engie, Valk Logistics en Dimco.’

Goed voor de economie, maar ook voor de werkgelegenheid. Eind vorig jaar waren er meer dan 4.000 mensen aan het werk in Dordrecht Inland Seaport.

Handhaving

De Gemeente en het Havenbedrijf hebben gezamenlijk zo’n 4 miljoen euro geïnvesteerd in de ‘make over’ van Louterbloemen, die onder andere bestond uit het herinrichten van de openbare ruimte. Ook is er een convenant afgesloten voor een betere handhaving door BOA Rotterdam en Stadsbeheer Dordrecht. Gebiedsmanager Rik Dalmeijer van Havenbedrijf Rotterdam: ‘We zitten hier voor de lange termijn en geloven dat het goed komt met dit gebied.’

‘Naast de opknapbeurt voor Louterbloemen hebben we ook de havens op diepte gebracht en Kilkade 7 gereed gemaakt voor verdere ontwikkeling’, vult Ronald Paul, chief operational officer van Havenbedrijf Rotterdam aan. ‘Ook zijn de OV-verbindingen, onder andere met NS station Dordrecht, sterk verbeterd.’

‘Het Havenbedrijf heeft echt z’n nek uitgestoken voor dit industrieterrein’, zegt Leen de Koning. ‘Het was een flinke klus om een bedrijventerrein uit de jaren ’50 en ’60 up to date te maken.’

Binnenvaart

Voor de komende jaren staat de optimalisatie van de Wilhelminahaven op het programma, met onder meer ligplaatsen voor de binnenvaart, drijvende kranen en een duwbakvak. De afgelopen tijd is de haven al uitgebaggerd tot een diepte van 9.45 meter. ‘Ideaal voor boord-boord-overslag van zeeschepen naar de binnenvaart’, zegt gebiedsmanager Rik Dalmeijer van Havenbedrijf Rotterdam. ‘Je zit vanuit Dordrecht zo in het achterland.’

Vanuit dat achterland is Dordrecht de eerste zeehaven die binnenvaart tegenkomen, een unieke positie. Ronald Paul: ‘Dordrecht groeit zo echt uit tot een hotspot voor bulkoverslag, maritieme maakindustrie en logistiek dienstverleners.’

Dordrecht Inland Seaport beslaat zo’n 290 hectare, waarvan 172 hectare bedrijfsterrein. De maximale diepgang voor scheepvaart bedraagt 9,45 meter.

Lees ook: Havenbedrijf Rotterdam heeft grote ambities met Dordtse zeehaven

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.