Vrouw in de haven: Debby Sparrius-Hartman (Kotug Smit Towage)

Ja, de havenwereld is een mannenwereld, maar het aantal dames dat er werkt groeit. Geen wonder: er is genoeg werk en het is een geweldige werkplek. Er zijn volop interessante functies en nog een mooi voordeel: er is geen gedoe. Debby Sparrius-Hartman (46), Commercial Manager bij Kotug Smit Towage, staat zeker haar mannetje. ‘Het is een hele leuke wereld om in te werken.’

Dat Debby in 2014 bij Smit Harbour Towageterecht kwam, begon als een grapje. ‘Ik had een leuke baan bij scheepsagent LBH en kwam op het VRC Cargadoorsdiner iemand tegen van Smit. ‘Hoe is het?’ ‘Nou, druk’ ‘Dan kom ik je toch helpen?’ ‘Stuur maar een cv’tje’. Zo ging dat. Ik zat twintig jaar bij LBH, maar had op dat moment weinig doorgroeimogelijkheden. Dus als je dan de kans krijgt… Het was wel erg wennen, vanuit de cargadoorswereld naar de sleperswereld. In het begin dacht ik: waar ben ik aan begonnen?’

Sinds april 2016 zijn Kotug en Smit een joint venture aangegaan en werkt ze samen met twee collega’s op
de afdeling. Als Commercial Manager onderhoudt ze het contact met bestaande en nieuwe klanten en de lokale nautische dienstverleners zoals het Loodswezen, de Roeiers en Havenbedrijf Rotterdam. Dat betekent veel bellen en vaak naar netwerkbijeenkomsten, recepties, feestjes en golftoernooien. ‘Alle agenten zijn daar. Dat soort gelegenheden zijn gewoon goed voor de contacten.’

Beetje ruig

Een werkdag begint met mail wegwerken. ‘Ik wil binnen een uur antwoord geven op vragen van klanten: ‘Mijn schip komt eraan, wat kost een sleepboot?’ Ik bel ook dagelijks met agenten, bijvoorbeeld om te vragen naar wie de rekening moet en ik check facturen.’

Werken in de havenwereld was geen logische keuze voor Debby, al had haar vader haar wel aangeraden om naar de Jan Backx te gaan, de havenvakschool. ‘Ja dag, ik ga niet naar een jongensschool.’ Toen ze na een commercieel-economische opleiding toch in de scheepvaartwereld terecht kwam, moest haar vader wel lachen. ‘Achteraf gezien heeft ie gelijk gehad. Het is een hele leuke wereld om in te werken, een beetje ruig wel. Heel dynamisch, iedere dag is anders. Ik zou het iedereen aanraden, ook vrouwen. En dan niet alleen als receptioniste of in administratieve functies, ook in meer typisch mannenberoepen.’

Schuine grappen

‘Ik promoot de haven ook altijd en breng havenopleidingen onder de aandacht. Er is nu vooral behoefte aan jongere mensen. Als je om je heen kijkt, zie je dat de leeftijd in de haven best hoog ligt. Er ontstaat een gat tussen de ervaren oudere garde en de nieuwe generatie. Voor vrouwen die in de haven willen werken, geldt: je moet wel stevig in je schoenen staan. Het is nog steeds een mannenwereld en daar moet je tegen kunnen als vrouw. Er worden soms behoorlijk schuine grappen gemaakt, maar we hebben ook veel lol met elkaar.’

Lees hier het verhaal met de havenvrouw van maandag: Matty van den Berg.

Lees hier het interview met de havenvrouw van dinsdag: Ellen Schute.

Lees hier het interview met de havenvrouw van donderdag: Jerney Simonis

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.