Zeehaven Moerdijk houdt open dag

Weten wat er achter de bedrijfspoorten op het haven- en industrieterrein Moerdijk allemaal gebeurt? Belangstellenden krijgen dit najaar weer de kans om er een kijkje in de keuken te nemen. Havenbedrijf Moerdijk organiseert samen met diverse bedrijven de Open Haven Moerdijk op zaterdag 6 oktober.

Twee jaar geleden werd voor het eerst een open dag georganiseerd in de Brabantse zeehaven. Dat was een groot succes. ‘We hadden meer dan tweeduizend bezoekers en dertig bedrijven die meededen. We hebben toen een goed beeld kunnen geven van wat hier allemaal wordt gedaan en willen dat graag nog een keer doen’, zegt woordvoerder Linda de Groot van het havenbedrijf.

Net als in 2016 rijdt ook dit najaar weer een hop-on-hop-offbus langs de deelnemende bedrijven op het industrieterrein. Onder de deelnemende bedrijven is Aerospace Propulsion Products BV (APP), gespecialiseerd in ruimtevaarttechnologie. APP heeft een belangrijke bijdrage aan de lancering van de satelliet Aeolus geleverd. De satelliet maakt wereldwijd een betere weersvoorspelling mogelijk. Tijdens de Open Haven Moerdijk kun je de medewerkers van APP hier alles over vragen.

Shell festival

Ook Shell opent de deuren, met een eigen festival. Vanwege het vijftigjarig jubileum pakt het bedrijf dit jaar groots uit. Het terrein wordt omgetoverd tot een (mini)festivalterrein waarop, behalve een horecaplein, vijf koepeltenten met wisselende invullingen verrijzen die zodanig worden opgesteld dat het etheenmolecuul ontstaat. Bezoekers – die de producten en werkzaamheden van Shell Moerdijk over het algemeen behoorlijk abstract vinden – kunnen van dichtbij kennis maken met de vele van oorsprong chemische producten die zonder Shell Moerdijk niet mogelijk zouden zijn en die iedereen toch echt dagelijks gebruikt. Er wordt zicht- en tastbaar wat Moerdijk doet en produceert: de ‘24 uur van Shell’.

Daarnaast is er een speciale tent waar films worden vertoond, is er een gecombineerde atelier-/labtent en een plaats waar onze contractors en de brandweer zich presenteren. Bezoekers maken bij aankomst eerst een rondrit over het terrein die ook langs ons in aanbouw zijnde zonnepark voert. De minimumleeftijd voor een bezoek aan Shell Moerdijk is zes jaar.

Containerschip

A2B-online verscheept dagelijks huishoudelijke artikelen, dranken, levensmiddelen en allerlei andere producten in containers van Moerdijk naar het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf vaart maar liefst negentien keer per week naar verschillende havens in Engeland. Samen met de containerterminal van CCT laat A2B-online je op 6 oktober ervaren hoe het is om heftruck te rijden of hoe het werk van een kraanmachinist in de haven eruit ziet. Het containerschip ‘Future’ van A2B ligt in de haven tijdens de open dag. Kom kijken hoe dit containerschip gelost en geladen wordt met volle containers met bestemming het Verenigd Koninkrijk.

Ook bij de Brandweer Post Moerdijk Haven is van alles te beleven tijdens de Open Haven Moerdijk. De brandweer, douane, ambulancevoorziening en politie geven demonstraties en er is veel materieel van dichtbij te bewonderen.

Hop-on-hop-off

Ritchie Bros. Auctioneers is ‘s werelds grootste industriële veilinghuis. Zo’n vier keer per jaar veilt het bedrijf in Moerdijk gebruikte en ongebruikte bouwmachines, trucks, tractoren, hoogwerkers, generatoren en vele andere voertuigen en items. Op een veiling bij Ritchie Bros komen duizenden mensen vanuit heel de wereld af. Hoe zo’n veiling in zijn werk gaat? Dat hoor en zie het bij de ontvangstlocatie van de open dag.

Net als de vorig keer rijdt er straks een hop-on-hop-offbus langs deelnemende bedrijven op het industrieterrein. Kijk hier welke bedrijven mee doen en wat voor activiteiten er georganiseerd worden.

Het haven- en industrieterrein Moerdijk is de vierde zeehaven van Nederland. Er zitten meer dan vierhonderd bedrijven, die goed zijn voor bijna 18.000 directe en indirecte arbeidsplaatsen.

Bekijk hier hoe leuk de open dag in 2016 was:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.