North Sea Port verwacht jaarrecord

De havens van Zeeland en Gent hebben in de eerste drie kwartalen meer goederen overgeslagen dan ooit tevoren. Hun gezamenlijke havenbedrijf, North Sea Port, verwacht ook voor het hele boekjaar een record te boeken.

De overslag vanaf zeeschepen in Terneuzen, Vlissingen, Borssele en het Belgische Gent bedroeg in de eerste negen maanden van dit jaar 53 miljoen ton. Dat is 8% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar verwachten de havens dat de overslag uitkomt op 70 miljoen ton.

Petrochemische sector

De overslag via zeevaart van droge bulk stijgt met 5% naar 24,3 miljoen ton. De sterke bouwmarkt zorgt voor een stijging in de overslag van zand, grint en bouwmaterialen. De overslag van granen blijft stabiel. Ook de kolenoverslag, vooral voor de procesindustrie, blijft op hetzelfde niveau.

Voor deze laatste geldt dat North Sea Port zich handhaaft in een dalende markt. De overslag van natte bulk neemt met ruim 13% toe tot 15,8 miljoen ton. Hier laat zich een sterke groei zien in de (petro)chemische sector (inclusief gas) en de overslag van biodiesel. Ook de boord-boordoverslag kent een stijging.

Groei in bijna alle segmenten

Een stijging met 6% in voornamelijk de overslag van papier en karton, bananen, staalplaten, stalen constructies en bouwmaterialen maakt dat stukgoed op 9 miljoen ton komt. De containeroverslag stijgt met 60% naar 1,2 miljoen ton als gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van reefercontainers. Roro blijft stabiel op 2,7 miljoen ton.

Het aantal zeeschepen dat North Sea Port heeft bezocht is gestegen van 6.541 naar 7.109, een stijging van bijna 9%. De overslag via binnenvaart zit eveneens in de lift en gaat in de richting van 45 miljoen ton.

Fusie

North Sea Port bestaat overigens pas sinds 1 januari dit jaar. Het havenbedrijf is ontstaan door de fusie van het Nederlandse Zeeland Seaports en het Vlaamse Havenbedrijf Gent.

In het derde kwartaal van 2018 (17,1 miljoen ton) is de maritieme overslag +2,8% gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De sterke groei die gedurende het eerste halfjaar in 2018 kon worden opgetekend, is zoals verwacht afgenomen.

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.