Foto: Eric Bakker

‘De Nieuwe Zijderoute verandert positie van Rotterdam’

De haven van Rotterdam is straks niet meer het beginpunt, maar het eindpunt voor het goederenvervoer. Deze verwachting sprak logistiek expert Karl Gheysen vorige week uit tijdens het congres De Nieuwe Zijderoute in Tilburg. ‘Met de Nieuwe Zijderoute vindt er een verschuiving plaats van scheepvaart naar vervoer over land.’ Volgens hem is het belangrijk dat de Rotterdamse haven hier ook op inspeelt.

Volgens Gheysen verandert de toegangspoort tot Europa van de Rotterdamse haven naar Centraal-Europa. Dat valt onder meer te merken aan de enorme investeringen die de Poolse overheid de komende jaren doet om de spoorinfrastructuur uit te breiden. Tot 2023 wordt er 20 miljard geïnvesteerd. Daarmee laat het land zien flink te willen bijdragen aan een verbeterde verbinding tussen Europa en China.

Uitbreiding infrastructuur

Andrzej Banucha van PKP Cargo vertelt dat als onderdeel van deze grote spoorplannen de komende jaren een tweede brug wordt aangelegd over de Boeg-rivier op de grens van Polen, Wit-Rusland en Oekraïne. Deze nieuwe brug zal in de toekomst de capaciteit nog verder verhogen.

Hij wijst erop, dat Polen op dit moment nog voldoende capaciteit heeft om het treinverkeer af te wikkelen, maar dat het ontbreekt aan voldoende treinpaden in het Duitse Duisburg. Daarnaast zorgen herstelwerkzaamheden aan het spoor in Polen er op dit moment voor dat het langer duurt voordat treinen op de plek van hun bestemming aankomen. Vanwege de drukte bij de terminal in Duisburg wordt er voor de Zijderoute-verbinding ook gekeken naar andere knooppunten, zoals Istanbul en Boedapest.

Ook Kazachstan investeert flink in haar infrastructuur. Magzhan Ilyassov, ambassadeur van Kazachstan in Nederland, zegt dat het land de afgelopen tien jaar 30 miljard dollar heeft geïnvesteerd in het verbeteren van de nieuwe en bestaande spoorverbindingen, snelwegen en het verbeteren van de capaciteit van havens en vliegvelden. Dit heeft ervoor gezorgd dat het land een belangrijke link is op de route tussen Europa en China.

Verbinding Tilburg-China

Het congres De Nieuwe Zijderoute werd door Nieuwsblad Transport georganiseerd in Tilburg, waar wekelijks vier treinen uit China stoppen en plannen zijn om dit verder uit te breiden. Eind 2016 is de verbinding Chengdu-Tilburg gestart. In 2017 werd Rotterdam aan deze treindienst toegevoegd. De Chinese vervoerder CDIRS rijdt in samenwerking met GVT drie keer in de week tussen deze steden. De totale rit duurt vijftien dagen en de trein kan ongeveer 41 containers meenemen.

In augustus werd er proef gereden tussen Tilburg en Changsha. De treindienst tussen Changsha en Tilburg heeft een capaciteit van maar 50 containers. GVT wil het aantal verbindingen naar China de komende tijd verder uitbreiden. Nunner Logistics voerde in maart van dit jaar ook een pilot uit waarbij een goederentrein tussen de Amsterdamse haven en het Chines Yiwu reed.

Auteur: Marieke van Gompel

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.