Tallships in Veerhaven

Vandaag is de dertiende editie gestart van de Race of the Classics in de Rotterdamse Veerhaven. 21 teams zeilen tot en met zondag 14 oktober verschillende races met klassieke tallships. De zeilschepen worden bemand door jonge werknemers van bedrijven als Tata Steel, KPN, PwC, Vopak en ABN Amro. Om 12.00 uur gaf generaal-major der marinier Richard Oppelaar het startschot.

De bestemming van de vloot wordt gedurende de race bepaald op basis van de wind en stromingen. Op 14 oktober eindigt de race aan de Sumatrakade in Amsterdam.

Het behoud van Nederlands varend erfgoed is een van de belangrijkste doelstellingen van de Stichting Race of the Classics.Al 23 jaar zeilt de Race of the Classics met Nederlandse klassieke zeilschepen. De Gallant, de Tecla, de Twister en de Tolkien zijn slechts een paar schepen die al jaren meedoen aan de zeilrace. In totaal varen jaarlijks ongeveer 23 schepen mee, variërend van 30 tot 50 meter. De vloot bestaat onder andere uit loggers, kotters, barkentijnen, tweemasters, driemasters, klippers en schoeners. De schepen zijn nog traditioneel getuigd, wat betekent dat het varen nog erg arbeidsintensief is en de nodige zeilkennis vraagt.

Echte zeilrace

De Race of the Classics bestaat uit twee edities: sinds 1989 in april voor studenten verbonden aan een hogeschool of universiteit en sinds 2006 in oktober voor Young Professionals werkzaam bij toonaangevende (inter)nationale bedrijven. De Young Professionals nemen deel aan een echte zeilrace op de Noordzee. Sinds enkele jaren vertrekt de vloot vanuit de Veerhaven te Rotterdam, het doel is een oversteek naar Ipswich. Bij slecht weer kan de vloot uitwijken naar Den Helder of Brugge en uiteindelijk finisht de vloot via IJmuiden op het IJ in Amsterdam waar het evenement wordt afgesloten met een spetterend eindfeest.

Onder de bezielende leiding van ervaren schippers en de bemanningsleden ervaren de Young Professionals hoe het er op een zeilschip op de Noordzee aan toe gaat. Dat dit varend erfgoed het elk jaar tegen elkaar opneemt op de Noordzee, in een wedstrijd voor en door studenten en young professionals, levert altijd weer een uniek schouwspel op.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.