Maersk-schepen mijden Rotterdam vanwege arbeidsonrust bij APMT

Maersk Line stuurt al dagenlang voor Rotterdam bestemde schepen naar andere havens vanwege een slepend arbeidsconflict bij containerstuwadoor APM Terminals (APMT).

Dat bevestigt directeur Pieter Hartog, die verantwoordelijk is voor de twee terminals op de Maasvlakte. Dat zijn de de volledig geautomatiseerde APMT-MV2 (APM2) en de conventionele APMT-R (APM1). Volgens Hartog zijn met name op APM2 de afgelopen dagen nauwelijks schepen afgehandeld. Maersk stuurt de schepen naar Belgische en Duitse havens om te voorkomen dat ze vertraging oplopen als gevolg van langzaamaanacties.

Maersk heeft gisteren een circulaire rondgestuurd, waaruit blijkt dat er weer vier schepen worden afgeleid. Drie daarvan waren bestemd voor APM2, de ‘Munich Maersk, ‘Marie Maersk’ en ‘Maersk Gibraltar’. Die gaan nu respectievelijk naar Antwerpen, Wilhelmshaven en Zeebrugge. De voor APM1 bestemde ‘Maersk Niagara’ wordt eveneens naar Antwerpen gestuurd.

Langzaamaanacties

Inzet van het arbeidsconflict is volgens Hartog de cao, die eind vorig jaar verliep. De onderhandelingen over een nieuwe cao klapten afgelopen vrijdag, waarna op beide terminals langzaamaanacties begonnen. Die worden overigens niet gesteund door de betrokken vakbonden, FNV Havens en CNV Bedrijvenbond. ‘De mensen zijn zelf in actie gekomen, er is geen ultimatum ofzo gesteld’, benadrukt FNV’er Joost van der Lecq.

Volgens hem speelt de onzekerheid over de toekomst van APM1 een minstens zo belangrijke rol in het conflict. De concessie van de terminal loopt in 2025 af en het is onduidelijk of APM die daarna nog open wil houden. Van der Lecq wil in een ‘vier partijen-overleg’ (twee terminals, twee bonden) afspraken maken over een werkgelegenheidsgarantie en een royale ontslagvergoeding voor werknemers die overtollig worden. Beide terminals hebben ruim vijfhonderd mensen in dienst.

Onderhandelingen

Volgens Hartog stond er voor vandaag een nieuwe onderhandelingsronde over de cao gepland, maar hebben de bonden die gisteravond gecancelled. Hij zegt daarover ‘zeer teleurgesteld’ te zijn, maar is desondanks bereid direct aan de onderhandelingstafel plaats te nemen: ‘Als de bonden willen praten, spring ik direct in de auto’. Van der Lecq zegt eerst meer duidelijkheid over de ‘intenties’ van APMT te willen hebben alvorens de onderhandelingen te hervatten.

Auteur: Rob Mackor

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.