Radartoren Maasvlakte officieel in gebruik

Hij is nu al geroest, maar de nieuwe Radartoren op Maasvlakte 2 is vanochtend pas officieel in gebruik genomen door Ronald Paul, COO van Havenbedrijf Rotterdam. De toren neemt de radardekking over van de voormalige vuurtoren aan de Europaweg. 

Met de aanleg van Maasvlakte 2 voldeed de radartoren uit 1974 niet meer; de radardekking nam steeds verder af doordat de Maasvlakte vol wordt gebouwd met obstakels zoals kranen. Havenbedrijf Rotterdam had behoefte aan een nieuwe toren op een nieuwe plek. Architect Syb van Breda ontwierp een nieuwe, bijzondere toren van 70 meter hoog.

De toren is uitgevoerd in een weervast en voorgeroest staal, ook wel bekend als Cortenstaal, dat naast een karakteristiek uiterlijk vooral een functioneel karakter heeft. Het roest aan de buitenzijde sluit namelijk de onderliggende staallagen af van zuurstof waardoor de toren onderhoudsvrij blijft. Daarnaast is dit materiaal 100% recyclebaar.

Straalverbinding

De oude toren wordt gesloopt omdat hij aan het einde van zijn bouwkundige levensduur is. De radarinstallatie kon worden hergebruikt in de nieuwe toren.

De radartoren huisvest naast een radarsysteem ook marifoonapparatuur voor de communicatie met de scheepvaart. Bovendien verzorgt de radartoren met een straalverbinding de datacommunicatie met Lichteiland Goeree, ongeveer 30 kilometer ten zuidwesten van Hoek van Holland. Op het eiland bevinden zich naast een vuurtorenlicht diverse middelen voor de scheepvaartbegeleiding, zoals een radarsysteem en hydro/meteo apparatuur.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.