Extreem lage waterstand op de Rijn: containervaart valt stil

De containervaart van en naar de boven-Rijn is grotendeels stilgevallen. Oorzaak hiervan is de extreem lage waterstand bij Kaub aan de midden-Rijn. Die daalt komende dagen waarschijnlijk zodanig dat de aanvoer van bijvoorbeeld bouwgrondstoffen in het geding kan komen. De bouwindustrie zal hier rekening mee moeten houden.

Bij de Duitse plaats Kaub wordt de vaarweg naar verwachting zo ondiep dat de meeste schepen niet meer kunnen passeren. Ook de scheepvaart op de Ruhr, Neder-Rijn, Waal en de IJssel ondervindt grote hinder door de lage waterstand.

Contargo, een van de grootste spelers in de containervaart, vaart nog maar met vijf van de veertig schepen op het ongeveer tweehonderd kilometer lange traject tussen de terminals Neuss (bij Düsseldorf) en Ginsheim-Gustafsburg (bij Mainz). Alle overige stroomopwaarts varende schepen worden gelost in Neuss, de stroomafwaarts varende in Gustafsburg.

Alternatief

Thyssenkrupp Veerhaven (tkV), een van de grootste vervoerders in de binnenvaart, gaat onderzoeken of het spoor meer kan worden ingezet als alternatief voor de Rijn, die steeds vaker te maken krijgt met periodes van extreem laagwater. Het bedrijf dat de hoogovens van het moederbedrijf in Duitsland bevoorraadt, moet op grote schaal extra schepen inhuren om het dagelijkse volume van gemiddeld 50.000 ton erts en kolen per dag ‘omhoog’ te krijgen. Volgens scheepvaartmanager Jos Davidse gaat het op dit moment om meer dan vijftig schepen, waar het vervoer in normale omstandigheden uitgevoerd wordt met tien duwkonvooien met zes bakken.

De groep heeft inmiddels de frequentie van een bestaande treinverbinding opgevoerd van drie naar zes maal per week. Dat biedt maar zeer beperkt soelaas, omdat het draagvermogen van een ertstrein, ongeveer 2.800 ton, overeenkomt met dat van een duwbak.

Capaciteit

Ondernemersvereniging voor handel- en productiebedrijven Evofenedex stuurde vorige week al een brandbrief naar het kabinet in Den Haag om aandacht te vragen voor de problemen. ‘Schepen nemen tot wel de helft minder lading mee zodat ze hoger liggen. Daardoor heb je twee schepen nodig om dezelfde lading te vervoeren, maar die capaciteit is er niet.’ Evofenedex denkt dat er via bijvoorbeeld sluizen nog wel iets kan worden gedaan om te helpen. ‘Maar wat we echt nodig hebben is regen, veel regen.’

De kwestie heeft inmiddels geleid tot Kamervragen aan minister Cora van Nieuwenhuizen. Die is nog niet in actie gekomen. Ze heeft de Kamer laten weten dat de ‘de vaste laag een aandachtspunt is bij het realiseren van een betrouwbare toekomstige bodemdiepte op de Waal’. Volgens haar loopt er een onderzoek en wordt dat binnenkort afgerond.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.