ICT moet zorgen voor blauwe golf op Twentekanalen

De provincie Overijssel komt met een informatieplatform waarmee schippers kunnen zien hoe lang hun reis over de Twentse kanalen gaat duren. Ook komt er een soort marktplaats waarmee schippers die met een leeg schip heen- of terugvaren, kunnen zien of ze vracht van een ander bedrijf mee kunnen nemen.

Vervoer over water is een goed alternatief voor transport over de weg; het is minder vervuilend en zorgt voor minder vrachtverkeer en daarmee minder druk op de snelwegen. Maar op de Twentse kanalen wordt het steeds drukker. In de kanalen zitten sluizen en dat maakt – in combinatie met de toegenomen drukte – dat de vaartijd voor schippers moeilijk in te schatten is.

Om de concurrentiepositie van de scheepvaart ten opzichte van vrachtverkeer over de weg te versterken, werkt de provincie Overijssel aan een grootschalig informatieplatform met de functies reistijdvoorspelling en marktplaats. Ook andere functies zoals informatie over de milieu-impact van vervoer over water versus vervoer over weg worden toegevoegd aan het platform. De Blauwe Golf is een innovatief product dat het beter benutten van de Twentekanalen en een efficiëntere inzet van de scheepvaart mogelijk maken.

Aanbesteding

Voor de ontwikkeling van de ‘ICT oplossing informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen’ is de provincie Overijssel een Europese aanbesteding gestart. Geïnteresseerde bedrijven kunnen tot 15 november 2018 een offerte indienen. Om te komen tot een platform dat goed werkt en aansluit bij de vraag van de transportsector, heeft de provincie Overijssel onderzoek gedaan.

De provincie Overijssel wil innovaties stimuleren en bedrijven met elkaar verbinden voor meer innovatieve oplossingen. Ook vanuit Brussel is er belangstelling voor het project, gezien de subsidie die er voor het project is verleend vanuit het Europese CEF-programma.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.