Rozenburgsesluis vijf weken dicht

De Rozenburgsesluis in het Rotterdamse havengebied gaat van 5 november tot 10 december dicht. Dit in verband met de modernisering van de hydraulische en de elektrische installatie. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam, die de sluis beheert. De sluis is de verbinding voor de binnenvaart en kleinere zeeschepen tussen het Calandkanaal en het Hartelkanaal.

Het Calandkanaal blijft bereikbaar via de de Nieuwe Waterweg en het Breeddiep, de opening in de Beerdam. Het Hartelkanaal geeft ‘binnendoor’ toegang tot de Maasvlakte.

Het mechanisme waarmee de deuren worden bediend, wordt grotendeels vervangen. Het gaat daarbij onder meer om pompen en hydraulische cilinders. In de toekomst is nog een grotere vervangingsoperatie noodzakelijk. ‘We verwachten dat we de sluis met groot onderhoud in ieder geval tot 2038 operationeel kunnen houden’, zegt Ronald Paul, operationeel directeur van het Havenbedrijf.

Jaarlijks varen ongeveer 20.000 schepen door de sluis, die sinds 1971 in gebruik is. Overigens komt er een spoorbrug schuin over de sluis te liggen in het kader van het project Theemswegtracé, waarbij de Havenspoorlijn wordt verlegd. Dat project, ter waarde van zo’n 300 miljoen euro, moet eind 2020 klaar zijn.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.