Peil rivieren blijft komende week laag

De waterstand in de grote rivieren blijft de komende week nog laag. Rijkswaterstaat denkt dat de stand bij Lobith blijft steken op ongeveer 6.50 meter boven NAP en dat is historisch laag. Maar rond het weekeinde wordt zowel in Nederland als in Duitsland en Zwitserland neerslag verwacht, zodat de waterstand waarschijnlijk niet verder zakt.

Water uit Duitsland en Zwitserland doet er drie tot vier dagen over om Nederland te bereiken, zodat het peil in Nederrijn, Waal, IJssel en Lek daarna waarschijnlijk iets stijgt. Ook de waterafvoer van de Maas is laag, maar dat veroorzaakt minder problemen. De wachttijden bij sluizen lopen wel op omdat schepen maar beperkt worden geschut, waarschuwt Rijkswaterstaat.

De Rijnvaart kampt met de grootste crisis sinds de afsluiting van de rivier bij de Lorelei-passage, na het omslaan van de zwavelzuurtanker ‘Waldhof’ in 2011. De container-operators hebben het vervoer op de midden- en boven-Rijn vrijwel volledig stilgelegd. Schepen die nog wel voorbij de ondiepte bij Kaub, vlakbij de Lorelei, komen, kunnen nog hooguit een kwart van de normale tonnage varen. Maersk Line heeft zijn klanten gewaarschuwd dat alle beschikbare vervoerscapaciteit van barge, spoor en weg de komende weken is volgeboekt.

Crisismechanisme

Intussen heeft de Duitse binnenvaart de Bondsregering gevraagd of er een ‘crisismechanisme’ kan komen om rederijen te compenseren voor inkomensverlies als gevolg van de extreem lage waterstanden in de rivieren. De sector wijst erop dat de Duitse boeren dit jaar tussen de 150 en 170 miljoen euro compensatie tegemoet kunnen zien, omdat voor de agrarische sector al zo’n crisismechanisme bestaat.

Het Bundesverband der Deutschen Binnenschifffahrt (BDB) stelt dat schippers en rederijen inkomsten mislopen, omdat er op sommige trajecten nauwelijks nog kan worden gevaren. Dat zou voor sommige schepen oplopen tot 4.000 euro per dag. De BDB vraagt Berlijn verder om ‘eindelijk’ werk te maken van een al jaren oud project om de midden-Rijn te verdiepen. ‘Dan zou de rivier bij laagwater veel langer bevaarbaar blijven’, aldus de belangenvereniging.

Achterland

De lage waterstanden in de grote rivieren werken door in de Rotterdamse haven. Zelden was het zo lastig een container naar zijn bestemming te krijgen. Maersk Line heeft zijn klanten laten weten dat de mogelijkheden tot achterlandvervoer van en naar Rotterdam en Antwerpen de komende weken beperkt zijn.

De Deense rederij zegt dat de problemen in de binnenvaart tot nu toe opgevangen konden worden door uit te wijken naar spoor- en wegvervoer, maar dat de grens nu bereikt is. Volgens Maersk is alle vervangende capaciteit in het vervoer van en naar Duitsland en Zwitserland zeker tot het einde van volgende week volledig volgeboekt. De schaarse capaciteit op het water is zelfs al voor drie weken volgeboekt.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.