‘Duurzame havens zijn de toekomst’

Port of Zwolle, het gezamenlijke havenbedrijf van Meppel, Kampen en Zwolle zet zich in voor duurzaamheid door middel van interregionale samenwerkingen met andere bedrijven en het internationale project DUAL Ports. ’Duurzame havens zijn de toekomst’, stelt managing director Jeroen van den Ende.

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor Port of Zwolle. Niet alleen omdat het goed is voor het milieu, maar ook vanwege de economische meerwaarde. Er is behoefte aan duurzaam vervoer en havenbedrijven spelen een belangrijke rol in de opkomst van duurzame distributie. ‘Vervoer over water is an sich al duurzaam aangezien het CO2-besparing oplevert’, zegt van den Ende. Eén schip kan immers evenveel als honderd vrachtwagen vervoeren. ‘Vervoer over water zal daarom alleen maar toenemen.’

Maatregelen

Port of Zwolle wil zich onderscheiden met duurzame maatregelen en regelingen en laat zien dat dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. ’Duurzame schepen krijgen binnen onze havens korting. Ons doel is om de goedkoopste haven van Nederland voor duurzame schepen te worden.’ Dit sluit aan bij het koolstofarm havenplan van het
internationale project DUAL Ports, wat klimaatneutrale havens als doel heeft. Andere doelen van DUAL Ports zijn het ontwikkelen van duurzame brandstof en vervoer, bodemhergebruik en de ontwikkeling van een intelligent verlichtingssysteem. Hier werkt Port of Zwolle aan mee.

DUAL Ports

‘Mede door ons aan te sluiten bij DUAL Ports dragen we ons steentje bij aan de verduurzaming van havengebieden’, zegt van den Ende. Inmiddels loopt het project twee jaar en zetten havens in Nederland, België, Duitsland, Denemarken en Schotland zich samen in om de CO2-uitstoot in havens te verminderen. Het doel is om de CO2- uitstoot met 10% te verminderen en de kosten met 20% te verlagen. De samenwerking werpt vruchten af! ‘De inzichten die we op doen, delen we met elkaar, zo heeft een regionaal project internationale impact.’

Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een LNG-terminal in de haven. LNG is vloeibaar aardgas wat schoner is dan de brandstoffen die men nu gebruikt. Goed voor het milieu… en voor de economie. Dit type aardgas is namelijk ook nog eens goedkoop. Samen met Port of Skagen verkennen we de mogelijkheden van LNG-bunkering binnen havengebieden. ’We horen van hen wat wel en wat niet werkt. Daarnaast zijn we zelf ook bezig geweest met een onderzoek. We hebben bekeken wat haalbaar is als het gaat om het gebruik van LNG als brandstof.’ Binnenkort zullen de resultaten van Port of Zwolle en Port of Skagen analyseren en met de andere partners besproken worden.

Samenwerkingen

Ook regionaal ontstaan er samenwerkingen die duurzaamheid bevorderen. ‘We werken graag samen met bedrijven die willen vervoeren over water en duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Graansloot heeft sinds kort zonnepanelen op het dak en Wehkamp maakt gebruik van fietskoeriers en duurzame auto’s. Zij zijn voorlopers qua duurzaamheid en we dragen graag bij aan hun doelen!’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.