Werknemers Havenbedrijf Rotterdam niet meer op de Watertaxi

Medewerkers van Havenbedrijf Rotterdam mogen vanaf december 2019 niet meer als bijbaantje op de Watertaxi varen. De kantonrechter heeft maandag bepaald dat Havenbedrijf Rotterdam mag terugkomen op in het verleden gemaakte afspraken over nevenwerkzaamheden van haar werknemers. 

Twintig werknemers van het Havenbedrijf hadden een kort geding aangespannen tegen hun werkgever. De medewerkers klusten al jaren bij als schipper op de Watertaxi en kregen daar destijds toestemming voor van het Havenbedrijf. Maar het Havenbedrijf wil daar vanaf, vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Bij een eventuele overtreding zouden schippers van de Watertaxi namelijk een boete of sanctie opgelegd kunnen krijgen door een collega (en zelfs een ondergeschikte) van het Havenbedrijf. Aan die situatie wilde het Havenbedrijf een einde maken.

Overgangstermijn

De rechter heeft nu bepaald dat het Havenbedrijf in dit geval mag eisen dat medewerkers hun nevenactiviteiten neerleggen, maar stelt een overgangsperiode van een jaar in. Veel van de schippers varen al circa 25 jaar op de Watertaxi. De rechter vindt het daarom redelijk dat er sprake is van een overgangstermijn tot 1 december 2019. Tot die datum mogen de schippers hun nevenwerkzaamheden ten behoeve van de watertaxi continueren en tot die tijd krijgen zij de gelegenheid om andere passende nevenwerkzaamheden te zoeken die niet strijdig zijn met de belangen van het Havenbedrijf.

De betreffende werknemers moeten nog beslissen of ze tegen de uitspraak van de rechter in beroep gaan.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.