Column: Mee met het Loodswezen

Op een vroege voorjaarsochtend in 2016 meldde ik mij in de Pistoolhaven om mee te varen met het Loodswezen. Dit was een lang gekoesterde wens. Verschillende collega’s vertelden mij ervaringen waarin zij op reusachtige containerschepen met het Loodswezen mee mochten. Maar op de genoemde voorjaarsochtend waaide het hard. Heel hard. Daarom kon ik niet mee met een trip buitengaats en maakte twee korte trips binnen de beschutte omgeving van de haven. Een chemicaliëntanker wisselde van terminal en een containerfeeder vertrok van ECT’s Euromaxterminal naar de RWG-terminal. Twee reizen die ik bijna zwemmend had kunnen afleggen.

Ondanks de aanvankelijke teleurstelling dat ik niet op een schip van 21.413 teu belandde was dit meelopen fascinerend. Allereerst viel mij het grote overwicht van de loods in kwestie op de kapitein van het schip op. Die straalde zelf ook autoriteit uit, maar toch was de loods vanzelfsprekend heer en meester aan boord. Nu mocht ik meelopen met niet de eerste de beste, namelijk met Jan Frans van den Hoek, toenmalig voorzitter van de regionale loodsencorporatie Rotterdam-Rijnmond en een jaar voor zijn pensionering waarschijnlijk een van de meest ervaren loodsen actief in de Nederlands havens. De sociale vaardigheden, het professionalisme en het overwicht dat deze loods uitstraalde waren indrukwekkend.

Het tweede dat mij opviel was de digitale aansturing van de operatie. Jan Frans had een laptop bij zich met daarin een digitaal beeld van de haven. Dit softwaresysteem – Qastor – is gekoppeld aan GPS-ontvangers en ondersteunt de loods door radarbeelden van de haven. Mijn trip leek op den duur wel een college bestuurlijke informatiekunde. De systemen vlogen mij om de oren. SPIL; een systeem voor planning en inzet van de loodsen, GIDS; een systeem dat de loodsen samen met de slepers en roeiers gebruiken om de inzet af te stemmen en veel over Pronto – toen een systeem in ontwikkeling dat reders, agenturen, terminals en dienstverleners als loodsen en bunkeraars een gezamenlijk platform biedt voor informatie-uitwisseling bij het aanlopen van schepen. Pronto maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te komen tot de beste informatie rond een aanloop. De moderne loods is daarmee een hoogwaardige gebruiker van informatietechnologie geworden. Dit soort systemen zijn broodnodig, want aangekomen op de containerfeeder bleek dat het laden van de containers nog moest beginnen terwijl sleepdiensten, roeiers en de loods al aanwezig waren. Voor mij alleen maar geweldig om drie kwartier de operaties op de Euromaxterminal van zeer nabij te kunnen volgen.

Deze trip leerde mij dat de nautische dienstverleners in Rotterdam een topproduct afleveren. Maar hoe belangrijk ze nu zijn voor de concurrentiepositie van Rotterdam is niet duidelijk. Ze doen het uitstekend, stelde Eduard Backer, managing director CMA CGM Nederland op een onlangs gehouden congres ter gelegenheid van 30 jaar verzelfstandigd Loodswezen. Maar hoe goed nu precies vergeleken met de concurrentie is niet bekend. Dat is een vreemde tegenstelling. Doordat het Loodswezen een verzelfstandigde monopolist is, ligt het functioneren onder het vergrootglas van de NMA. Maar hoe ze nu functioneren ten opzichte van de concurrentie is niet bekend. We zoeken het graag uit!

Bart Kuipers
Erasmus UPT, Erasmus Universiteit Rotterdam

bart Kuipers

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.