Plastic zwerfafval in rivieren aangepakt

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil plastic zwerfafval in rivieren aanpakken. Ook wordt de norm voor plastic in grond- en baggerspecie fors naar beneden geschroefd. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Vanaf 1 januari mogen plastics alleen nog ‘sporadisch’ aanwezig zijn in grond- en baggerspecie, die onder meer wordt gebruikt voor de aanleg van dijken en wegen en het minder diep maken van plassen. In Nederland wordt jaarlijks ruim 40 miljoen kubieke meter van dergelijke grond verwerkt.

Hotspots

Een nieuwe aanpak moet daarnaast plastic in rivieren, dat uiteindelijk in de zee terechtkomt, tegengaan. Daarvoor wordt 5 miljoen euro uitgetrokken. Er moet onder meer in kaart worden gebracht wat de ‘hotspots’ zijn waar het plastic de rivieren in stroomt. Als dat duidelijk is, komt er geld voor projecten die deze afvalstromen stoppen.

‘Plastic hoort niet thuis in het water of het milieu. Het doet er honderden jaren over om te vergaan, dus dit probleem lost niet vanzelf op’, aldus staatssecretaris Stientje van Veldhoven.

Onderwerpen: ,

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.