Rijkswaterstaat keurt Amsterdams plan voor brug over IJ af

Een grote tegenvaller voor de plannen van het Amsterdamse stadsbestuur voor een fiets-en voetgangersbrug over het IJ.  Rijkswaterstaat heeft de zes ontwerpen die er tot nu toe lagen voor een fietsbrug over het Amsterdamse IJ afgekeurd. Volgens een woordvoerder voldoen ze niet aan de veiligheidseisen.

De gemeenteraad stemde vorig jaar in met het plan om de Javabrug te bouwen over het IJ, die Amsterdam-Noord met de rest van de stad verbindt. Deze brug voor langzaam verkeer en voetgangers komt tussen het Java-eiland, ten oosten van het Centraal Station, en de noordelijke oever.

Volgens de zegsman van Rijkswaterstaat past geen van de zes varianten van de zogenoemde Javabrug binnen de gestelde richtlijnen. De organisatie vreest vooral voor de gevolgen voor het kruisend scheepvaartverkeer en de schepen die moeten wachten tot de brug open gaat.

Tunnel

Onduidelijk is nog of het college nu opdracht geeft voor een nieuw brugontwerp of toch gaat kijken naar een tunnel onder het IJ. Eerder werd een tunnelvariant als ‘sociaal onveilig’ afgewezen ofschoon het stadsbestuur in een later stadium de bouw van een tunnel nog wel op kosten en technische haalbaarheid wil bestuderen, na de aanleg van een Java-brug en eventueel een tweede oververbinding.

Ondernemersvereniging Oram en Havenbedrijf Amsterdam hebben eerder een grote voorkeur uitgesproken voor een tunnel onder het IJ. Daardoor zou het scheepvaartverkeer niet worden gehinderd. Een bonus van die laatste variant is ook dat er geen technische noodzaak is om de passagiersterminal uit het centrum van de hoofdstad te verplaatsen. Verplaatsing van de PTA, waar nu nog cruiseschepen aanmeren, gaat honderden miljoenen kosten.

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.