Bedrijven in havengebied Den Helder dimmen lichten

Om lichtvervuiling in het Waddengebied tegen te gaan, passen bedrijven en instanties in de haven van Den Helder hun buitenverlichting aan. Doordat ’s nachts lampen branden, is het niet donker genoeg op het Wad. De zeehaven gaat nu de felle terreinlampen op de kade vervangen en Rijkswaterstaat gaat langs de N250 ledverlichting plaatsen. 

De marine stapt de komende vijf jaar ook over op ledlampen, net als de NAM die in Den Helder met een gasbehandelingsinstallatie zit.

Om ondernemers van de lichtvervuiling bewust te maken, organiseerde de provincie met Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland en Den Helder een excursie. Vijftien ondernemers kregen tips over het aanpassen van de verlichting. De provincie hoopt zo de kwaliteit van de duisternis van het Waddengebied te versterken en te werken aan een plek ‘waar je nog echt kan genieten van sterren en planeten’, schrijft NH Nieuws.

In oktober 2016, tijdens de Nacht van de Nacht, ondertekenden 43 partijen actief op en rond de Waddenzee een intentieverklaring om te komen tot een ‘Dark Sky’ voor het hele Waddengebied.

Onderwerpen:

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.