Koopman Car Terminal van het gas af

Een historische dag voor Koopman Car Terminal, in het Amsterdamse havengebied! Het bedrijf gaat op vrijdag 9 november van het aardgas af en zal op 100% duurzame stadsverwarming gaan draaien. Daarnaast neemt Koopman Car Terminal op hetzelfde moment een zonnepanelen-installatie in gebruik.

De overgang levert jaarlijks een CO2- reductie op van 590 ton. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Port of Amsterdam, eigenaar van de terminal. Bijna 1240 zonnepanelen gaan ervoor zorgen dat een groot deel van de werkzaamheden bij Koopman op zonne-energie wordt uitgevoerd. Dit levert circa 352.000 kWh aan stroom op, hetgeen gelijk staat aan de stroombehoefte van 95 huishoudens.

‘De transitie naar duurzame energie staat hoog op onze agenda én op die van onze klanten’, zegt Managing Director Paul Wortelboer van Koopman Car Terminal. ‘We werken dan ook graag mee aan deze initiatieven voor stadswarmte en zonnepanelen. Om dezelfde reden rijden onze vrachtwagens sinds kort deels op de CO2-arme brandstof HVO. Bij het gebruik van pure HVO wordt per kilometer 89% minder CO2 uitgestoten dan met conventionele diesel. We maken nu echt meters. We zullen doorgaan onze diensten en processen nog meer te vergroenen.’

Zon in de haven

Port of Amsterdam kiest voor duurzame groei zodat zij in 2030 tot de top van Europa’s duurzame havens behoort. Economisch sterk, met een goede concurrentiepositie en met aandacht voor het milieu, de omgeving en de maatschappij. De noodzaak van de energietransitie biedt ook veel kansen. Zo heeft Port of Amsterdam het programma ‘Zon in de haven’ gestart om de daken van haar klanten en haar eigen panden waar mogelijk te voorzien van zonnepanelen.

Het havenbedrijf adviseert, ondersteunt en begeleidt klanten tot en met de aanvraag voor de subsidie. Het doel is om voor eind 2021 100.000m2 aan zonnepanelen in de haven te hebben. Koen Overtoom, CEO van Port of Amsterdam: ‘Wij zijn trots op de vooruitstrevendheid van Koopman Car Terminal. Met hun daadkracht dragen zij substantieel bij aan het creëren van de duurzame haven die wij voor ogen hebben.’

Auteur: Nathalie Montfoort

Nathalie Montfoort is hoofdredacteur van Mainport en redacteur bij Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.